Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 29. 2. 2024.

| Društvo

"Vodovod" pokrenuo postupak - umanjiće račune u EI Niš onima koji su podneli zahteve

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
img_20231127_090203_1
"Naissus" dao podatke; foto: Sonja Vidojković

U požaru koji je zahvatio firme u krugu nekadašnje Elektronske industrije u Nišu, za gašenje je utrošeno 7.600 kubika vode, već su otpisani troškovi od 1.484.141 dinara i plaćen je porez od 139.549 dinara, saopštavaju iz JKP Naissus. Kako kažu, nakon gašenja nastao je kvar na sekundarnim instalacijama, ali korisnici imaju pravo na umanjenje računa ako podnesu zahtev. Do sada su to uradile tri firme i Komisija je pokrenula postupak umanjenja računa.

img_20231127_090227 foto: Sonja Vidojković U višednevnom požaru, Sektor za vanredne situacije je za gašenje koristio vodu sa centralnog vodomera Naissusa, sa kojeg se napaja 12 pravnih lica. Kako navode iz tog javnog preduzeća, redovno očitavanje vodomera imali su pre požara, više kontrola su izvršili za vreme trajanja i nakon završetka intervencije.

Kontrolom i analizom podataka je ustanovili su da je za vreme intervencije utrošeno 7.600 m3 vode, a taj podatak o utrošenoj količini vode se, kažu, poklapa i dopisom sa Sektora za vanredne situacije od 28. 12. 2023.godine. U skladu sa članom 21. važeće Odluke o vodovodu i kanalizacije Grada Niša JKP Naissus Niš je vrednosno otpisao celokupnu količinu vode koja je utrošena za gašenje požara u iznosu od 1.484.141,68 dinara. Trošak poreza u iznosu od 139.549,68 dinara plaćen je iz sredstava JKP Naissus - saopštavaju iz preduzeća.

Pošto su se pojedini vlasnici žalili, iz javnog preduzeća ističu da je svim firmama koja su pretrpela štetu nastalu pomenutim požarom, a koja su podnela zahtev o prestanku delatnosti, Vodovod je obustavio dalje fakturisanje svojih usluga od datuma podnošenja zahteva korisnika. Dodaju da su zaključno sa 27. februarom tri pravna lica podnela takav zahtev.

Kako je naknadnim kontrolama utvrđeno da je nakon završetka gašenja požara nastao kvar na sekundarnim instalacijama, koje su inače česte na ovom delu sekundarne mreže zbog dužine i dotrajalosti iste, a čije održavanje nije u nadležnost JKP Naissus Niš, obavešteno je ovlašćeno lice Ei Elmag DOO Niš. Takođe, JKP Naissus Niš je u više navrata obavestio korisnike da imaju pravo na umanjenje po osnovu havarijske potrošnje u skladu sa važećim Pravilnikom o rešavanju reklamacija i zahteva korisnika po računima za komunalne usluge. Postupak umanjenja računa po osnovu podnetih zahteva je u toku - navode iz Naissusa.

Povod da iz preduzeća saopšte konkretne podatke bile su žalbe vlasnika firme S grupa Grujica Cekić, koji je na nedavnom sastanku sa gradnim čelnicima rekao da su im stigli ogromni računi za vodu.

Iz svega napred navedenog, jasno je da JKP Naissus Niš nije ispostavilo račune za vodu koja je korišćena za gašenje požara. Da su "ogromni" računi za decembar i januar posledica havarije koja se desila na instalacijama korisnika koje oni samostalno održavaju. Da su korisnici nakon sanacije havarije uputili zahteve za umanjenje računa, po kojima će Komisija u Preduzeću odlučivati i o tome obavestiti podnosioce - ističu.

Iz Vodovoda naglašavaju da je Cekić dan nakon sastanka podneo zahtev za prestanak fakturisanja vode i umanjenje računa po osnovu havarijske potrošnje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: