Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 22. 6. 2018.

| Društvo

Vodovod poslao cisternu u Malču

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Cisterna voda
Malčanci do 19 sati mogu da natoče vodu iz cisterne; Foto: JKP Naissus

Iako je prvobitno iz Naisusa rečeno da ne mogu da pošalju cisternu u Malču jer nije u njihovom sistemu pa nisu prioritet, posle pisanja Južnih vesti, voda u kamionu je stigla u ovo selo. Stanovnici Malče već godinama imaju problema sa lokalnim vodovodom, a kako kažu, sada su bez vode već treći dan.

Ipak, iz Vodovoda kažu da će cisterna biti u selu do 19 sati večeras. Kako su iz Malče najavili da vodu neće imati najverovatnije do ponedeljka 25. juna, jer je pumpa za vodu na remontu, neizvesno je kako će biti tokom vikenda.

U sklopu aktivnosti snabdevanja građana pijaćom vodom, JKP Naissus je obezbedio auto-cisternu za selo Malča. Cisterna će biti stacionirana u ovom selu do 19 sati – saopštili su iz Naisusa.

Podsetimo, iz Naisusa su juče rekli da ne mogu da pošalju cisternu u Malču, jer nije u njihovom sistemu te po prioritetu ne mogu da dođu na red da dobiju kamion sa vodom.


Malčancima voda problem već godinama

Problem sa vodom u Malči je star skoro deceniju, a iz Mesne kancelarije su prošle godine kazali da bi rešenje bilo povezivanje na gradski vodovod.

Iz Opštine Pantelej, na čijoj se teritoriji nalazi selo, prošle godine su kazali da su "zainteresovani za investiranje u rekonstrukciju seoskog vodovoda u Malči" kako bi se povezao na gradski. Međutim, kako su kazali, ovo su investicije koje mora da uradi Grad Niš, jer opština nema dovoljno para za to.

Problem je koliko građanski toliko i opštinski i rukovodstvo Gradske opštine Pantelej na tome kontinuirano radi kroz zastupanje, pregovaranje i isticanje ovih prioritetnih potreba kako u gradskom vodovodu tako i na nivou grada i resornih gradskih službi koje su nadležne za investicije ovog ranga. Jasno je da je reč o ulaganjima koja višestruko prevazilaze budžetske i sve druge kapacitete bilo koje gradske opštine. Odluka o tome kao i potrebna sredstva mogu se obezbediti samo na nivou Grada Niša, sagledavajući ravnopravno iste potrebe i drugih sela – kazali su tada iz Opštine.

Mnogi stanovnici Malče, kako je isticano ranije iz Mesne kancelarije, nisu plaćali potrošenu vodu, što je takođe jedan od uzroka čestih suša na slavinama jer nema para da se plati struja koja pokreće pumpe.

S obzirom da su sva sela u istoj poziciji odnosno da se snabdevaju iz svojih, seoskih vodovoda kojima upravljaju sami, kroz seoske Odbore za vodu, redovnost vodosnabdevanja prvenstveno zavisi od redovnog plaćanja utrošene vode i struje u pumpnim stanicama kao i od racionalne potrošnje tokom leta za potrebe u domaćinstvu ali ne i za polivanje bašti. Nažalost,p o običaju, oni koji ne plaćaju ujedno i rasipaju vodu jer je računaju kao besplatnu i tako izazivaju nužna isključenja kako bi se sačuvala bar za najnužnije potrebe – naveli su iz Panteleja.

Zbog dugovanja za vodu, prošle godine su iz Panteleja nudili Malčancima da potpisuju reprogram, ali su se stanovnici bunili i pozivali na zastarelost.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    17:13 // 22. 6. 2018.

    Malcani da su pametni i sa 3 traktora lako mogu da blokiraju magistalni put ka Svrljigu, Knjazevcu i Zajecaru. I kad ih pitaju da odblokiraju da kazu to im nije prioritet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: