Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:47, 25. 4. 2020.

| Društvo

Vojna vežba u vreme epidemije - kod Aleksinca ispaljen projektil dometa 40 km

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
gađanje aleksinac
Vojna vežba u vreme epidemije virusa korona, foto: Vojska Srbije

I dok se ceo svet bori protiv virusa korona, a u Srbiji je vanredno stanje zbog pandemije, te su zatvorene granice i na snazi su oštre mere za sprečavanje širenja virusa, u Mozgovu kod Aleksinca izvedena je danas vojna vežba - gađanje iz samohodne top-haubice. Projektil čiji je domet 40 kilometar ispaljen je prvi put posle 29 godina, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da je ova vežba dokaz da se konstantno radi na modernizaciji Vojske Srbije.

Iako je i dalje zabranjeno okupljanje više od 2 osobe na jednom mestu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, više desetina vojnika okupilo se danas kod Aleksinca. Vojnoj vežbi, koju su izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra prisustvovao je i Vulin koji je ocenio da je ovo "istorijski dan".

Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju i modernizaciji naše vojske. Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali. Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili - rekao je Vulin.

gađanje aleksinac Gađanju prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, foto: Vojska Srbije Zašto je vežba urađena u vremenu kada je prioritet, kako nadležni često govore - borba protiv nevidljivog neprijatelja - virusa korona, Vulin nije obrazložio.

Dok su građani Srbije u karantinu zbog policijskog časa koji važi ceo vikend, Vojska se pohvalila novom opremom. Prema rečima ministra Vulina mali broj je zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

Naime, gađano je iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 koju je proizvela firma Jugoimport SDPR, a prema rečima pomoćnika generalnog direktora ove firme Milana Furtule, skoro sve je srpski proizvod.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Major Svrljižanin

    20:56 // 26. 4. 2020.

    Naša slavna vojska, III sila u ondašnjoj Evropi, prvo poražena od zastavnika Janeza Janše, pa im u Hrvatskoj Špegelj prokrijumčario oružje iz Madjarske a zatim pobedjeni i proterani. Zatim Bosna i Hercegovina. Kako smo tamo prošli? Pa Kosovo. OVK im iz Albanije prošvercovala oružje. I sad pajac dezerter V(u)olin izvodi vežbe. Pa čemu još može da služi ta vojska? Naoružati ih pdaćkama i raspustiti!

  • Pera

    18:07 // 26. 4. 2020.

    Da li je to normalno da rade vezbe? Na vezbama je velika koncetracija vojnika i oficira .
    Ali kod Vulina sve moze ,ja mislim da je on presrecan.

    • Jablanica

      00:30 // 27. 4. 2020.

      Pa njima nije koraona, smo je za nas korona.

  • Mila n M

    16:04 // 26. 4. 2020.

    Haubica je u prve 5 na svetu. A koliki je to uspeh znate ekonomsku moć zemlje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: