Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 15. 4. 2020.

| Društvo

Vojni poziv dobilo 30 Nišlija koji su služili vojsku civilno

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
hala-cair-bolnica11-28mart-foto-vkeser
Pozivaju se i oni koji su civilno služili; foto: Vanja Keser

Kako bi pomogli Vojnoj bolnici Niš, sa teritorije ovog grada, kako kažu u MInistartstvu odbrane, pozvano je 30 nekadašnjih vojnika koji su civilno odslužili svoje vojničke dane uglavnom u zdravstvenim ustanovama. Angažuju se, kako kažu, na nemedicinskim poslovima i prvenstveno oni koji nisu radno angažovani.

Pozivi su počeli da stižu pre nekoliko nedelja, a u Vojsci kažu da je angažman civilne rezerve u skladu sa zakonom.

Građani koji su civilno služili vojni rok pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova, a pozivi se upućuju u skladu s odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja. Vojni obveznici koji su služenje vojnog roka regulisali civilnom službom ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije, oni svoju obavezu u rezervnom sastavu izvršavaju u jedinicama civilne zaštite, a radnu obavezu u jedinicama radne obaveze - pišu iz Ministarstva odbrane.

Vojna bolnica Civilni rezervsiti da pomognu Vojnoj bolnici; foto: M. Z.Oni se, kako kažu, angažuju na 7 dana, a po potrebi i duže.

Na poziv moraju da se odazovu svi, a oni kojima se u međuvremenu zdravstveno stanje promenilo, pa ne mogu da budu angažovani, moraju da dostave odgovarajuću dokumentaciju.

Ukoliko je zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga sprečen da dođe, dužan je da odmah po prijemu poziva o tome izvesti teritorijalni organ koji ga je pozvao. Zahtev za odlaganje angažovanja u jedinicama radne obaveze i odgovarajuću dokumentaciju (uverenje nadležne zdravstvene ustanove s mišljenjem o sposobnosti pripadnika rezervnog sastava) podnosi teritorijalnom organu - pišu iz Vojske.

Nadležni teritorijalni organ, po službenoj dužnosti, pojašnjavaju, utvrđuje činjenice, a rešenje o odlaganju donosi nadležni teritorijalni organ koji o tome obaveštava ustanovu za čije je potrebe pripadnik rezervnog sastava angažovan te preduzima mere za njegovu zamenu.

Podsetimo, pozivi su stizali i onima koji su služili vojsku u Beogradu i Novom Sadu, a od uvođenja vanrednog stanja vojska obezbeđuje medicinske objekte, dopremala je i uređivala privremene bolnice o kojima i danas brine, a vojnici iz jedinice ABHO rade i na dezinfekciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    23:56 // 16. 4. 2020.

    Odavno je otislo to vreme herojstva...

  • Jasar

    23:53 // 16. 4. 2020.

    Meni se desilo i poziv da stigne, pre par meseci, ja u vojsku nisam ni bio, odem u vojni odsek tamo gospodin, kaze ma nista u rezervni si sastav , kada, op prekrsajni sud pismo a u pismu kazna od 10.000 do 50.000 zbog ne javljanja na lekarski, kome da se zalim?!

  • Ivan

    23:24 // 15. 4. 2020.

    Obavezno bi im se odazvao da rmbacim bez dinara i da rizikujem koronu.

    • Nislija

      09:56 // 16. 4. 2020.

      Kao sto vidiš zovu one koji su na birou i ne brini plaćaju neku sumu. A ti bi sve neko drugi da radi za tebe a ne daj Boze nešto da uradiš i pomogneš nekom drugom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: