Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 22. 1. 2024.

| Društvo

Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu protiv oficira zbog zloupotrebe službenog položaja

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
vojni rok
Tvrde da je tražio od vojnika sa se isčlane iz sindikata; Ilustracija; Foto: Ministarstvo odbrane

Zbog toga što je, kako tvrde, potčinjenim vojnicima tražio sa se iščlane iz sindikata i pretio im da prikidom ugovora o radu ili sankcijama, protiv komandanta jedne jedinice nivoa bataljona, u sastavu RV i PVO, Vojni sindikat Srbije je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

U saopštenju Vojnog sindikata se navodi da je krivična prijava podneta danas zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom "sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja’’, iz člana 152. Krivičnog zakonika, Republike Srbije.

Navode da su krivičnu prijavu podneli jer je "ovaj oficir dana 17. januara ove godine, potpuno umišljajno zloupotrebljavajući službeni položaj komandanta i grubo kršeći Ustav" i zakone, pozivao na razgovor članove Vojnog sindikata Srbije koji su mu potčinjeni.

Od njih je tražio da se isčlane iz tog sindikata pretivši indirektno licima koja rade na određeno vreme da im od toga zavisi da li će im biti produženi ugovori o radu, a ostalima da će trepeti određene sankcije u službi ukoliko ne postupe po ovom njegovom zahtevu - stoji u saopštenju.

Tvrde i da im je iz izvora u vrhu Ministarstva odbrane, Komande RV i PVO, i VBA, potvrđeno da je ovakvo postupanje od prijavljenog oficira inicirano i traženo od strane VBA, linijom komandovanja.

Iako smo na nezakonito i kriminalno delovanje VBA i pojedinaca na komandnim dužnostima prema Vojnom sindikatu Srbije, već upozoravali, ovaj napad je vrhunac ponižavanja, dekonspiracije, kompromitacije i obesmišljavanja te nekad elitne vojne službe bezbednosti, koji je očigledno još jedan propali pokušaj ućutkivanja i gašenja poslednjeg bedema odbrane Vojske Srbije i prava njenih pripadnika - ističu iz Vojnog sindikata Srbije.

Traže, kako stoji u saopštenju, od predsednika Republike, koji je ujedno i Komandant Vojske Srbije, "da kod svojih potčinjenih vojnih komandanata obezbedi bespogovorno poštovanje Ustava i zakonitost u radu i da ne dozvoli da oni ponovo budu zloupotrebljeni i da po nalogu nesposobnih i bahatih pripadnika VBA, čine najteža krivična dela, a Srbiju vraćaju u vreme Golog Otoka".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Добрица

    20:48 // 22. 1. 2024.

    Овако ће и оно мало људи разјурити. Чиме мисле да мотивишу регруте на редовно служење?

  • Синдикат

    12:44 // 22. 1. 2024.

    Организација у којој командују синдикати
    не заслужује Војском се звати.

  • Olja

    12:11 // 22. 1. 2024.

    U vreme , dok su moj , sada pokojni otac-oficir JNA i suprug u penziji, oficir najviseg ranga,Vojni sindikati , kao i stranacko opredeljenje i odlazak u crkvu, bili sankcionisani otpustanjem iz Vojne sluzbe. Sada je situacija sasvim drugacija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: