Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 30. 9. 2020.

| Društvo

Vojnik učestvovao na lokalnim izborima u Leskovcu, pa ostao bez dela plate

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, N1
vojni sud
Žarković bez 10 % plate narednih 4 meseca; foto: printskrin N1

Zbog toga što je, kako izveštava N1, prekršio vojno pravilo političke neutralnosti prilikom kandidovanja za odbornika na lokalnim izborima u Leskovcu, Vojni disciplinski sud u Nišu kaznio je Aleksandra Žarkovića sa umanjenjem plate od 10% u naredna 4 meseca.

Leskovčanin Aleksandar Žarković u Vojsci Srbije radi kao civil, a na poslednjim izborima od 21. juna bio je na odborničkoj listi koalicije "Metla 2020" kao veteran rata i vanstranačka ličnost.

Da je "radio časnu i pravednu stvar", ali da propisi tako nalažu, prilikom izricanja presude rekao je predsednik Vojnog suda Ivan Dimić, prenosi N1, a Žarkovića je osudio na umanjenje plate naredna 4 meseca za po 10%.

Bolji sam od većine na vlasti, izuzev vrhovnog komandanta, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Smatram da je moje učešće u političkom životu potrebno, jer bi se, makar na lokalu, trudio da rešavam probleme veterana rata kojima i sam pripadam - objasnio je na suđenju Žarković.

Iako je sudija na suđenju pročitao da ga je predložio DSS, Žarković negira te navode.

Na teret mu je stavljeno i iznošenje političkih uverenja učešćem na konferenciji za novinare u Leskovcu uoči izbora, a ta konferencija je i emitovana na ročištu.

Stavove sam iznosio kao učesnik i veteran rata, a ne kao pripadnik Vojske Srbije. Uvek sam se bavio životnim problemima veterana, komunalnim pitanjima, uskraćenim beneficijama - naglasio je Žarković.


Vojni sindikat: Presuda skandalozna

Ovakva odluku ocenjuju kao skandaloznu u Vojnom sindikatu Srbije, u kome je Žarković član najužeg rukovodstva. Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže da je presuda skandalozna.

Skandalozno je da jedan oficir pravne službe, sa položenim pravosudnim ispitom, koji sebe smatra pravnikom, da takvu izjavu, a svestan je da Aleksandar Žarković ni u jednom delu nije prekršio zakone o Vojsci, a naročito da se ponašao u duhu Ustava, prava koja mu garantuje Ustav Republike Srbije, pravo da bude biran i da bira - rekao je Antić.

Sa njim se slaže i advokat odbrane Mitar Krstić, koji podseća da vojnik nije nikada kažnjavan, ni disciplinski gonjen, što sve doprinosi olakšavajućim okolnostima, a sa čime se, kako kaže, složio i tužilac.

Vojni disciplinski tužilac ničim nije dokazao svoju optužbu, ali je uprkos tome doneta odluka Vojnog disciplinskog suda da Žarković bude osuđen i kažnjen - izjavio je Krstić.

Presudu u Vojnom sindikatu, kažu, vide i kao upozorenje pripadnicima Vojske Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata

    07:41 // 1. 10. 2020.

    Баш ме интересује како ће реаговати официри којих вероватно има у синдикату.Пошто у војсци нема штрајка који је то начин којим ће се изборити за своја права?Многи су у синдикату само из разлога набавке зимнице и техничке робе на рате док их права запослених не интересују.

  • Milos

    06:32 // 1. 10. 2020.

    Pa sta ces u politiku vojnice!?
    Znao si kakav je zakon i vojsci sto se tice politike,to smo i mi znali dok se redovno sluzio vojni rok! Budi srecan sto su te kaznili deset posto od plate cetri meseca. I sto jos uvek imas posao. To samo u Srbiji moze i opet se bune pojedinci.

  • Ouzo

    21:28 // 30. 9. 2020.

    Metla, na fazon- svi ne valjaju, samo je Vucic dobar ! I, nista,jer , mnogo je takvih !Dzabe, odrapise te !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: