Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 28. 3. 2020.

| Društvo

Vojska "Čair" i dve školske sale pretvara u privremene bolnice, Vulin kaže vladaće vojnička disciplina

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
hala-cair-bolnica12-28mart-foto-vkeser
foto: Vanja Keser

Više od 500 kreveta postavljeno je u Sportskom centru "Čair" u Nišu i salama osnovnih škola "Duško Radović" i "Mika Antić", a u ovim prostorima boraviće zaraženi od korona virusa sa blažom kliničkom slikom. Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će biti postavljeni paravani, obezbeđeni svi uslovi za život, ali napominje da ove improvizovane bolnice nisu hoteli, već prostor za lečenje, pa će u njima vladati vojnička disciplina.

Nakon Beogradskog i Novosadskog sajma, i hala "Čair" se pretvara u privremenu bolnicu, a ministar Vulin najavio je danas u Nišu da će ona moći da primi prve pacijente početkom naredne nedelje.

hala-cair-bolnica4-28mart-foto-vkeser foto: Vanja KeserPrema rečima potpukovnika Vladana Mijalkovića iz mešovite artiljerijske brigade kopnene vojske, u hali “Čair” pripremljeno je 168 kreveta, a u pomoćnoj prostoriji 59.

Trenutno završavamo u salama dve osnovne škole ukupno 280 kreveta. U toku današnjeg i narednih dana stvorićemo još bolje uslove tako što ćemo uvesti internet, televizore i druge stvari u skladu sa smernicama koje smo dobili. Postavićemo paravane, odvojiti po 8 ili 9 kreveta u jednom. Uslovi će biti kudikamo bolji od ovih trenutno - rekao je Mijalković.

Da će hala izgledati drugačije, istakao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. hala-cair-bolnica6-28mart-foto-vkeser foto: Vanja Keser

Imaće karakter soba, biće tu prolaza, sve ono što je neophodno i po svim pravilima zdravstvene zaštite, higijene, sanitarih puteva, mokrih čvorova, dovoljan broj toaleta. Tu će biti i sadržaji kao što je mesto gde će se deliti hrana, gde će moći da se pročita knjiga, novine, pogleda televizija - objašnjava Bulatović.

Kaže da će Studentski centar Niš obezbeđivati hranu, kao i da je već nabavljeno 100.000 pribora – posuda i escajga koji su za jednokratnu upotrebu.

Ministar odbrane istakao je da će u svim privremenim bolnicama biti uredno, čisto i zdravo.

Sve će biti po modelu Sajma u Beogradu, modelu koji su odobrili i pohvalili kineski stručnjaci. Biće tu paravani, kasete, prostor za odmor, odgovarajuća ishrana. Ukoliko se ukaže potreba za još kreveta, mi smo već predvideli druge prostore koji će biti prilagođeni - rekao je Vulin.

hala-cair-bolnica7-28mart-foto-vkeser foto: Vanja KeserOn je napomenuo da neće biti kompromisa sa bilo kim "ko hoće da krši disciplinu ili napusti objekat".

Molim vas da razumete da ovo nisu hoteli, da se ovde lečimo i da će ovde vladati vojnička disciplina. Oni koji budu bili ovde moraju da prihvate da su u vojnom objektu sa vojnom disciplinom. Samo tako će sve funkcionisati. I samo tako ćemo svi izaći posle perioda karantina zdravi, sigurni i vratiti se svojim porodicama - istakao je Vulin.

Objasnio je da će ljudi u ove improvizovane bolnice dolaziti sa lekarskim uputom, te apelovao na sve građane da ostanu kod svojih kuća.

Sve o korona virusu na jugu Srbije možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RobinHoodisGood

    19:42 // 29. 3. 2020.

    Dace Bog da vam ostanu te hale prazne ! Samo da ovo prekrcamo pa cemo videti. More ...

  • Nishki

    16:32 // 29. 3. 2020.

    Odakle on zna sta je vojnicka disciplina?

  • AV

    13:36 // 29. 3. 2020.

    Julin-Vulin se osmelio da nešto nekome komanduje? Burleska. Disciplinu od drugih može da zahteva samo onaj ko je zaslužio nepodeljeno poštovanje zajednice, ko je častan i samodisciplinovan. Julin-Vulin? 'Ajte, molim vas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: