Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 3. 9. 2010.

| Društvo

Vojska Srbije leči Albance

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

BUJANOVAC - Pripadnici 4. brigade Vojske Srbije posetili su selo Muhovac, koje se nalazi u opštini Bujanovac u Kopnenoj zoni bezbednosti, i onima koji za tim imaju potrebe pružili medicinsku pomoć.

Poseta je deo plana Vojske Srbije za bolje povezivanje sa lokalnim stanovništvom kako bi se smanjile tenzije u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Poseta Muhovcu druga je poseta ove godine pripadnika Četvrte brigade Garnizona Vranje. Meštanima je, kako sami kažu, značilo što im se pružila prilika da ih pregleda vojni lekar jer je za većinu to jedini način da dobiju lekarsku pomoć.

Za pregled se javilo tridesetak pacijenata, uglavnom zbog hroničnih bolesti. Vojni lekar kapetan Ivica Arsić pregledao ih je koristeći usluge prevodioca.

- Kad smo kretali sa ovim akcijama, vladali su nepoverenje i strah, ali sada to ide lakše. U ovakvim udaljenim selima, po pravilu siromašnim, za ljude je odlazak lekaru luksuz, pa se susrećem sa brojnim slučajevima koji osim rutinske kontrole zavređuju više pažnje. Tako je juče majka dovela dete koje ima 18 meseci, a ne može da hoda. Pitao sam ih šta o tome misli njihov pedijatar, rekli su mi da oni dete nisu nikada vodili kod lekara, jer za tako nešto nemaju para - priča dr Arsić.

Sabedini Sabuš, učitelj u penziji, smatra da je dobro što vojni lekari povremeno svrate da ih pregledaju i donesu lekove.

- Eto, vojska je tu i za neke dobre stvari, ovde živi siromašan narod, koji nema para za osnovne stvari. Meštani uglavnom žive od poljoprivrede ili čuvaju stoku, a mladi odlaze čim završe osnovnu školi, neki u Bujanovac, neki u Gnjilane, a neki odu iz zemlje - kaže Sabuš.

Predsednik mesne zajednice, Ramiz Rašiti, kaže da im je jedan od većih problema što nemaju uređen put pa su odsečeni od civilizacije.

- Obraćali smo se opštini Bujanovac, ali oni kažu da se obratimo državi, pošto ovo spada u kategoriju regionalnog, a ne lokalnog puta. Osim vojske niko ne zalazi u naše krajeve i niko ne pita kako nam je. Zašto nam država ne pomogne? - kaže Rašiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: