Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 9. 4. 2020.

| Društvo

Vojska poziva da pomognu i oni koji su služili civilno vojni rok

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Slobodna Evropa
hala-cair-bolnica12-28mart-foto-vkeser
Oni koji su služili civilno da pomognu; foto: Vanja Keser

Na adrese pojedinih NIšlija, koji su vojsku služili civilno, stigli su pozivi da se jave na dužnost i pomognu u borbi protiv pandemije virusa korona. U Vojsci Srbije kažu da se pozivaju oni koji su civilno služili vojni rok u domovima zdravlja, jer su spremni za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama.

Oni koji su se javili redakcji Južnih vesti kažu da su im pozivari pozvonili na vrata i rekli da se jave u nišku Vojnu bolnicu.

Tamo je moglo da se čuje da angažman ne bi bio svakodnevni.

Ne bi bilo celodnevno angažovanje, a rekli su nam i da je plan da se jedni pozivaju jedne nedelje, drugi druge nedelje - pričaju rezervisti.

Jedan od onih sa kojima su novinari razgovarali spada u rizične kategorije zbog svog zdravstvenog stanja i kako kaže, Vojska je imala puno razumevanje za to, pa on neće biti angažovan.

Prilično su uviđajni i na primer, ako ti žena radi u bolnici ili apoteci, ako imaš posao, oni te izbacuju iz evidencije i ne angažuju te ljude - priča jedan Nišlija.

Iz Vojske Srbije još nisu odgovorili na konkretna pitanja novinara Južnih vesti, ali jesu neophodne informacije dali Slobodnoj Evropi.

Radna obaveza traje sedam dana, a po potrebi i duže. Podrazumeva angažovanje na zadacima u vojno-zdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova. Angažovanje podrazumeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam časova, a u slučaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumeva ostane duže od osam časova, za sutradan je predviđeno korišćenje slobodnog dana - navelo je Ministarstvo odbrane.

Pozivaju se oni koji su služili vojsku u zdravstvenim ustanovama, a prioritet imaju oni koji nemaju posao.

Lica koja su zaposlena i koja imaju dokaz da su radno angažovana potrebno je da se jave nadležnom teritorijalnom organu koji im je uputio poziv, kako bi se drugo lice rasporedilo u jedinice radne obaveze. Licima koja su pozvana i angažovana u jedinicama radne obaveze biće opravdan izostanak sa posla - rečeno je RSE u Ministarstvu odbrane.

Oni koji su civilno služili, pojašnjavaju iz Ministarstva, ne mogu da budu vojni rezervisti, ali da oni svoju vojnu obavezu u rezervnom sastavu „izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze“.

Podsetimo, od uvođenja vanrednog stanja Vojska ima značajnu ulogu. Obezbeđuje medicinske objekte, dopremala je i uređivala privremene bolnice o kojima i danas brine, a vojnici iz jedinice ABHO rade i na dezinfekciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pop84

    09:07 // 10. 4. 2020.

    Preko cele godine jedino sto radis i za sta si placen je da budes pripremeljen za ratne i vanredne situacije i onda dodje vanredno stanje a oni zovu totalno neobucene ljude da im pomazu. Bitno je da im vojska patrolira ulicom i stoji ispred bolnica i cuva nas od korone ili cega vec. Jos ce i povecanje da dobiju kad se ovo zavrsi.

    • Niški

      13:28 // 10. 4. 2020.

      Bravo za komentar
      Dokle više traže hleb preko pogače
      Ceo radni vek su PLAĆENI sa svim mogućim beneficijama da budu spremni za situacije odbrane zemlje, i onda traže od mene i. svih nas, koji smo plaćeni za poslove za koje smo se školovali, da radimo njihov posao. Znači svi mi smo sposobniji i inteligentniji jer pored svog znanja i stručnosti znamo i njihov višestruko plaćeniji i beneficiraniji p

  • Gušter

    23:23 // 9. 4. 2020.

    Evo evo, samo tetki da odnesem lek.

  • Desetar Darko

    23:21 // 9. 4. 2020.

    @AB2 tebe Darko čuva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: