Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 23. 11. 2012.

| Društvo

Volonterka iz Portugala boravila u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Dina-Reis
Dina Reis; foto: ldacss.tumblr.com

U okviru programa volonterskih razmena nedavno je u Nišu boravila Dina Reis iz Portugala, koja je učenicima Ekonomske škole održala kreativne radionice posvećene zaštiti životne okoline.

Nakon dva meseca života i raznih angažovanja u gradu Dina je odave ponela lepe uspomene, ali i neke negativne utiske o Nišu.

- Grad je živ i to treba ceniti. Ovde nijedan dan nije nalik drugom i prilikom svakog izlaska je dobar provod. Lako je steći prijatelje u Nišu, ali primetila sam i da veliki broj mladih ljudi želi da ode odavde - kaže ona.

dina-na-casu Sa jedne od radionica u Ekonomskoj školi; foto: facebook.com

Tokom boravka u Nišu slobodno vreme koristila je za obilazak znamenitosti, druženje sa novim prijateljima na žurkama i poneko putovanje do Sofije i Skoplja.

- Odakle ja dolazim slična je ekonomska situacija kao ovde. Uviđam da mladi nisu baš zadovoljni životom, ali nisam sigurna ni da su svesni šta sve imaju. Niš ima puno kulturnih događaja, skoro svakodnevno i većina njih je besplatna, a ako i postoje karte onda su prilično jeftine. Ipak, ti događaji iako zanimljivi, slabo su posećeni - objašnjava Dina.

Dina je u Niš došla preko organizacije "Agencija lokalne demokratije" koja često organizuje razmene volontera. dina-sa-prijateljima Maria Nascimento (prva s leva) i Dina (druga s leva), sa prijateljicama; foto: facebook.com Kako je objasnila, srednjoškolce je učila da vršnjacima prenesu znanje o važnosti zaštite prirode, korišćenju obnovljivih izvora energije i tome da jednostavnim stvarima može da se zaštiti planeta.

- Žao mi je ovako lep grad pun đubreta i to u samom centru. To ostavlja zaista loš utisak. Viđala sam ljude koji u prolazu bace papirić ili nešto drugo na ulicu. Ako sami stanovnici ne brinu o svom gradu, ko će onda - kaže Dina.

Voli da putuje i kao volonter raznih organizacija do sada je bila u Poljskoj, Belorusiji, Sloveniji, Kosta Riki i Barseloni. Među zemljama koje je mogla da izabere bile su i Italija, Poljska i Francuska, a ipak izabrala je Srbiju.

- Prvo me je zanteresovala tema "zaštita prirode", onda sam videla i da od ponuđenih zemalja jedino o Srbiji nisam znala ništa, a nikada nisam ni planirala da dođem, tako da je to bila odlična kombinacija - dodaje Dina.

Po povratku kući vratiće se poslu u knjižari gde je i pre putovanja radila, ali nastaviće i angažovanje u organizacijama za zaštitu prirode i promovisaće programe koji omogućavaju volonterska putovanja mladima.

Dina Sa prijateljima u Tvrđavi; foto: facebook.com

- U potpunosti ću znati kako je bilo tek kad budem stigla kuci u Portugal. Dva meseca nije mnogo vremena, ali sa svim onim što sam videla i doživela puna sam utisaka. Volela bih da se za nekoliko godina vratim u Niš, da ponovo obiđem ista mesta i vidim da li se nešto promenilo - kaže Dina.

Ona je u Nišu boravila sa drugaricom iz Portugala Mariom Nascimento, a Dinine utiske o Nišu, u tekstu na engleskom jeziku, možete pročitati i na sajtu "Agencije za lokalnu demokratiju".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: