Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 4. 4. 2017.

| Društvo

Volonterski kampovi - jeftina putovanja i doprinos zajednici

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Mladi istraživači Srbije
Najviše Srba tokom prošle godine otišlo je na volonterske kampove u Nemačku, Italiju i Španiju; foto: Mladi istraživači Srbije

Mladi koji žele da putuju, upoznaju nove ljude, a pritom pomognu zajednici tako što će uređivati igrališta ili se naći starijim osobama, mogu se prijaviti za neki od volonterskih kampova u organizaciji "Mladih istraživača Srbije". Volonterima su obezbeđeni smeštaj i hrana.

Plaćanje puta o svom trošku umnogome otežava odlazak na dalje destinacije, ali postoje i zanimljive varijante u Srbiji, koje imaju međunarodni karakter, naglašavaju organizatori, pa je učenje o drugim kulturama i običajima moguće i na ovaj način.

Besplatni smeštaj je uglavnom u školama, pansionima ili porodicama. Postoji i participacija, za koju u organizaciji "Mladi istraživači Srbije" kažu da je neophodna da bi se kampovi održavali i u našoj zemlji. Mladi istraživači Srbije Foto: Mladi istraživači Srbije

Participacija za kampove u inostranstvu je 7.200 dinara za prvi kamp, a 2.000 dobijete nazad kad se vratite i popunite evaluaciju, 3.600 za drugi tokom iste godine, dok je za kampove u Srbiji 2.000 dinara, a vraća vam se ceo iznos kada se vratite sa kampa - piše na njihovom sajtu.

Kampovi u Srbiji u proseku traju po 2 nedelje, a ove godine ih ima u svim delovima zemlje. Tako postoje oni koji se održavaju u okolini Niša, u Tršiću, Sremskim Karlovcima ili Subotici, a svi potrazumevaju lakše poslove i dovoljno slobodnog vremena za izlete i druženje.


 "Svet je knjiga, a volontiranje okreće stranice"

Volonterizam je uzeo maha tokom prošlog veka, piše na sajtu "Mladih istraživača", a najpopularniji je među mladima, za koje su druženje i jeftina putovanja najprivlačniji deo ovakvih aktivnosti. Cilj je olakšati život nekoj zajednici, doprineti rešavanju nekog važnog društvenog problema ili pomoći ugroženima.

Mladi istraživači Srbije Foto: Mladi istraživači SrbijeU organizaciji kažu da ovaj vid angažovanja donosi vredan osećaj da se pomaže zajednici, ali podrazumeva i razmenu iskustva, kulture, običaja, kao i sticanje prijateljstava za ceo život, posebno kada je reč o kampovima u inostranstvu.

Volontiranje na kampu pritom omogućava volonterima da na jedan sasvim nov i nesvakidašnji način upoznaju kulturu zemlje u kojoj se nalaze onako kako to kao obični turisti nikada ne bi dobili priliku - kažu u organizaciji.

Na sajtu "Mladih istraživača Srbije" se može dobiti više informacija o volonterskim kampovima u Srbiji, kao i detalji o onim u inostranstvu, za koje kao najpovoljniju varijantu predlažu pronalaženje low cost letova i kampova koji se održavaju u blizini njihovih odredišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:55 // 4. 4. 2017.

    Ne razumem. Treba da plate da bi džabe radili. Glupost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: