Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 28. 11. 2023.

| Društvo

"Voždov" izviđački odred obnovio duh običaja Poklada u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Poklade vožd karađorđe
Pokrenuli ponovo obeležavanje starih narodnih običaja; foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe

Sa unapred pripremljenim maskama i rekvizitima, 40-ak najmlađih izviđača odreda Vožd Karađorđe u ponedeljak 27. novembra obeležili su prvi put božićne Poklade. Oni su tu priliku iskoristili da obiđu svoje komšije u niškom bloku “Kocka” i obnove tradiciju starih narodnih običaja i utiču na sugrađane da ne prihvataju “pomodarski" običaje i verovanja drugih kultura. Apeluju i na nadležne im za uskršnje Poklade omoguće da igraju oko vatre i budu bučniji.

Poklade vožd karađorđe (1) foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe Poklade su narodni običaj kod raznih hrišćanskih narodi, koje poreklo vode iz paganskog dobra, kada se ovakvim običajima slavio i obeležavao kult Sunca i ritualima se prizivalo Sunce da se pojavi. Danas se Poklade obeležavaju četiri puta godišnje, pred početak postova za najveće verske praznike Božić, Uskrs, Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Poklade vožd karađorđe (2) foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe Iz Voždovog izviđačkog odreda ističu da su njihovi izviđači prepoznali ovaj praznik kao svoju dužnost da svoje članove i sugrađane podsete običajnoj kulturi, te da žele da se učvrste kao “čuvari tradicije”.

Prethodnih nedelja, na svojim izviđačkim sastancima, mališani iz ’’Vožda’’ su prvo naučili o pokladama, zašto se i kako slave i pripremili se za svoje učešće u njima, osmislili su svoje maske, pripremili rekvizite, napravili timove i sa nestrpljenjem i neviđenim uzbuđenjem čekali to veče, da prvi put u životu vide kako ’’to’’ izgleda i učestvuju u ’’tome’’ - rekli su iz odreda.

Poklade vožd karađorđe (3) foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe Iz odreda izviđača Vožd Karađorđe ističu da su Poklade dan za praštanje i veselje, a takođe da su karakteristične po povorkama maskirane dece i mladih, koji prolaze ulicama, pevaju, sviraju, prave razne trikove, zvone i prave buku kako bi oterali zle sile, veštice i duhove.

Pale se “olalije”, velike obredne vatre, ritualno se preskaču i oko njih se igra kolo, u inat zlu i zlim silama. Kod kuće bi trebalo pripremiti bogatu večeru i vesiliti se sa svojim ukućanima i pripremiti jelo od namirnica koje se neće jesti tokom šestonedeljnog posta. Česti gosti su i siromašne komšije i prijatelje, jer bi svi trebalo da se “omrse” i zajedno u veselju uđu u post - kažu iz Vožda.

Poklade vožd karađorđe (4) foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe Podeljeni u manje timove sa korpama spremljenim za slatke poklone obilazili su komšije, kažu iz odreda i dodaju da su sugrađani saslušali zdravice, čestitke i želje izviđača, a kako su rekli, u duhu praznika oprostili su onima koji nisu bili raspoloženi.

Poklade vožd karađorđe (5) foto: Izviđački odred Vožd Karađorđe Apelovali su izviđači na nadležne da im za uskršnje Poklade koje se zovu Bele daju odgovarajuće dozvole kako bi mogli da budu bučniji na dva sata, ali i da mogu da zapale vatru kako običaji nalažu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hm

    22:19 // 28. 11. 2023.

    Pa ovo isto ko sto bozic slavimo dve nedelje kasnije, tako i noc vestica slavimo dve nedelje kasnije.

  • Живи Били

    18:45 // 28. 11. 2023.

    Све честитке и за децу и за одрасле - Чуваре ватре предака.Чувајмо и негујмо своје и не јуримо за белосветским квази вредностима , јер смо ми тиква али са врло , врло дубоким кореном а не банана у целофану из маркета.

  • Snežana

    16:56 // 28. 11. 2023.

    Baš lepo. Mi imamo lepe običaje i treba ih vratiti u život. Bravo deco.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: