Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 17. 1. 2023.

| Društvo

Vraćaju li se zaboravljene bolesti - u Nišu ih kod dece još nema, lekari apeluju na vakcinaciju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Deca KOSTA
Bolesti registrovane kod dece; Ilustracija; foto: A. Kostić

Nakon pojave prvih slučajeva obolevanja dece od tuberkuloze i malih boginja, deo javnosti u Srbiji u strahu je od širenja tih zaraznih bolesti i moguće epidemije. U Nišu, prema podacima iz Doma zdravlja, nema registrovanih slučajeva, ali ni mesta panici, kako kaže načelnica pedijatrije Snežana Zdravković. Ona apeluje da je povećana opreznost nadležnih neophodna, a da je vakcinacija dece jedina preventiva kojom se štiti i starije stanovništvo.

Nedavno je od tuberkuloze obolelo devetoro dece u Novom Pazaru, što je zabrinulo građane čitave zemlje s obzirom na strah od oboljenja koje je početkom 20. veka odnelo mnogo života na globalnom nivou. Male boginje Male boginje i tuberkuloza opet prisutne u našoj zemlji; foto: arhiva JV

Iako ni u 21. veku ta bolest nije iskorenjena, ona je od uvođenja obavezne BCG vakcine stavljena pod kontrolu i javljaju se samo sporadični slučajevi epidemije.

Da li smo na pragu jedne takve epidemije, komentarisala je načelnica pedijatrije niškog Doma zdravlja Snežana Zdravković, koja je objasnila da je obuhvat vakcinacije jako povoljan, odnosno preko 95 odsto, s obzirom na to da se deca još u porodilištu vakcinišu.

Smatram da smo prilično zaštićeni i da ne bi trebalo da se jave slučajevi, mada uvek postoji verovatnoća da dođe do probijanja vakcinalnog imuniteta i da se pojave obolevanja i kod vakcinisane dece, tako da ne mogu da budem kategorična, ali očekujemo da ipak taj procenat vakcinacije koji je na zavidnom nivou u niškom regionu, štiti od tuberkuloze - rekla je Zdravković.

ekg Otkriveni novi slučajevi tuberkuloze; foto: ilustracija/ flickr - Helge V. Keitel Neki do prvih simptoma kod dece su temperatura i kašalj koji dugo traju, malaksalost, slabost i karakteristično noćno znojenje.

Najrizičnije grupe stanovništa su nevakcinisani, stariji ljudi sa oslabljenim vakcinalnim imunitetom, dijabetičari i osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima.


Male boginje i epidemije iz 2017. i 2018. godine

15 minuta male boginje Snežana Zdravković: "Roditelji treba da budu društveno odgovorni i da vakcinišu decu"; foto: B. R.

Da je vakcinacija jedina prevencija, važi i za male boginje koje su, takođe, ponovo registrovane u Srbiji. Neblagovremena vakcinacija dece MMR vakcinom, koja i danas izazviva brojne polemike u društvu, ali i trend odlaganja, prema rečima Zdravković, ima za posledicu ove nove slučajeve.

Radi se o tome da se MMR prima u uzrastu od 13 do 15 meseci i da je ta blagovremenost vakcinacije u celoj zemlji jako mala jer većina dece ne primi u tom uzrastu. Naš obuhvat posle treće i četvrte godine zadovoljavajuć, ali je kod dece najosetljiviji period upravo od jedne do dve godine, tako da je blagovremenost jako bitna - ističe Zdravković.

U poređenju sa 2017. i 2018, kada je poslednji put bila aktuelna epidemija malih boginja, Zdravković se priseća da su svega petnaestak dana od prvih slučajeva u Srbiji, male boginje stigle i u Niš, ali da u ovom trenutku nije slučaj. vakcina Nema malih boginja u niškom regionu, foto: ilustracija/ flickr - Partha S. Sahana

Ništa ne mora da znači, ali treba da budemo oprezni i apelujemo na roditelje da dovedu svoju decu da prime vakcinu, da imamo vremena da nevakcinisanu decu što pre vakcinišemo, ali i da starije upravo zaštitimo na taj način - kaže ona.

Morbile spadaju u kategoriju osipnih groznica koje počinju visokom temperaturom, zatim sitnim osipom po licu i telu, a ono što je karakteristično za morbile jesu plačna maska, crvenilo, suzne oči, slinavljenje i upaljeno grlo.

Zdravković upozorava da kod malih boginja može doći i do upale pluća, ali i težih komplikacija, kao što su upale moždanica ili mozga što ima veće posledice koje se kasnije javljaju.

Više o malim boginjama možete saznati i u emisiji "15 minuta" koja je snimana u vreme epidemije malih boginja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cika Pera

    18:01 // 17. 1. 2023.

    Slavica rekla da vakcine izazivaju autizam. Čitala ona na Facebook-u, neki doktor tamo sve objasnio. Dok Slavica ne objavi da su vakcine bezbedne, nema vakcinacije.

    • Soplitam Dzabe

      23:34 // 17. 1. 2023.

      Ja slusam Slavicu Ti kako ocess !

    • Joca

      08:39 // 18. 1. 2023.

      A šta izaziva autizam čika Pero?
      Kažu da nemaju pojima šta izaziva autizam ali pouzdano znaju da nije nkakvo farmaceutsko sredstvo.
      To je baš logično čika Pera jel da?
      I uporedi čika Pero sa čime se poklapa ekstreman porast autizma kod dece u svetu.

  • Pomijar

    17:14 // 17. 1. 2023.

    Pitajte Djeda iz Babusnicu,on je ekspert za vakcine iz SNS.

  • Mirko

    16:19 // 17. 1. 2023.

    Obolela deca u Novom Pazaru od tuberkuloze su SVA na vreme vakcinisana objavili svi portali tako da je problem sa vasim civilizacijskim dostignucem jer ih nije zastitilo. Nemam dete a da ga imam nikad ne bilo spricano.

    • A jesi li ti bio

      16:34 // 17. 1. 2023.

      mislim - sprican?

    • Cika Pera

      17:59 // 17. 1. 2023.

      Najbolji su ovi što be se sa životima tuđe dece igrali.

    • profesor

      19:19 // 17. 1. 2023.

      da, da, i oni svi što su poginuli u saobraćajnu nesreću pre par dana, svi imali položeno za kola. Ajde da ne polažemo ubuduće!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: