Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 14. 9. 2017.

| Društvo

Vranjanac redizajnirao dolar i nominovan za najbolje brendiranje u Americi

Autor:Sanja PetrovIzvor:Južne vesti
Miloš Zlatanović, dizajner, foto privatna arhiva
Miloš trenutno u Čikagu živi i radi kao grafički dizajner u timu kompanije "McDonald’s"; foto: privatna arhiva

Redizajn američkog dolara, rad 24-godišnjeg Vranjanca Miloša Zlatanovića nedavno je od strane uticajnog magazina "Graphic Design USA" iz Njujorka nominovan za najbolje brendiranje u 2017. godini. Redizajn predstavlja njegovu viziju novčanica od 50 i 100 američkih dolara 21. veka.

Miloš se već neko vreme dizajnom bavi profesionalno. Trenutno živi i radi u Čikagu kao grafički dizajner u timu kompanije "McDonald’s" na njihovim kampanjama za područje celih Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je vrstu radne dozvole koja se daje posebno nadarenim stručnjacima u određenoj struci. 2 Milošev redizajn dolara Milošev redizajn dolara sa Teslom i Kingom; foto: privatna arhiva

Na novčanici od 100 dolara je Nikola Tesla, naučnik koji je SAD-u i svetu dao puno. Smatram da je njegov doprinos čovečanstvu neizmeran i kao državljanin Amerike zaslužuje da se tu nađe – kaže Miloš.

On dodaje da se na zadnjoj strani ove novčanice nalazi Teslin toranj kojim je planirao da obezbedi besplatu solarnu bežičnu energiju za sve, ali su korporacije, videvši da to ne mogu da naplate, prestale da finansiraju projekat.  Miloš Zlatanović dizajner foto privatna arhiva Miloš u Americi sa radnom dozvolom za posebno nadarene stručnjake; foto: privatna arhiva

Na novčanici od 50 dolara nalazi se portret Martina Lutera Kinga, borca za ljudska prava i jednakost svih rasa u Americi, dok je na zadnjoj strani simbolizovana jednakost za koju se King borio.

To je čovek koji je svojim “I have a dream!” (Imam san!) definisao modernu Ameriku – objašnjava Miloš.

Miloš za Južne vesti objašnjava da je sve počelo kad je otišao iz Srbije.

Da nisam otišao, ništa od ovoga se verovatno ne bi desilo. Volim da dizajniram novac isto onoliko koliko volim da ga pravim! Svi volimo novac, on je uvek "in“. Ja sam tu da ponudim ideju i dizajn i čujem mišljenja – kaže Miloš.

Iako trenutno živi i radi u Americi, student je završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pored grafičkog dizajna, bavi se animacijom, ilustracijom, crtanjem, muzičkom produkcijom, a kad god ima slobodnog vremena, posvećuje ga sportu. Prve korake u svetu umetnosti napravio je u vranjskoj Školi animiranog filma, a zatim u Likovnoj radionici.


Redizajnirao i srpski dinar

Ovo nije prvi put da se Miloš, pored redovnih obaveza, bavi dizajnom novčanica. Prošle godine njegov rad uzburkao je srpsku javnost kada je iz predmeta grafičke komunikacije dobio zadatak da uradi likovno rešenje van svih pravila i šablona za izradu novčanica. 4 dizajn dinara Redizajn dinara uzburkao rpsku javnost; foto: privatna arhiva

Trebalo je da ponudi nešto osvežavajuće i zanimljivo što će predstavljati Srbiju i sva njena bogatstva na najbolji mogući način svuda u svetu, a na novčanicama su se, umesto sadašnjih istorijskih ličnosti, našle ugrožene životinjske vrste, pa je na novčanici od 50 dinara stavio belogravog supa, na 100 dinara mrkog medveda, a na poleđini novčanica stilizovane predele staništa ovih životinja.

Tada je mnogo nacionalnih medija objavilo priče sa senzacionalnim naslovima o njegovim novčanicama, a iz Narodne banke Srbije saopšteno je samo da bi motivi na novčanicama trebalo da predstavljaju srodnu celinu i ujednačen manir likovnih rešenja.

Ipak, Milošev dizajn srpskog dinara srpski zvaničnici i stručnjaci nisu želeli da komentarišu, dok u SAD-u njegov redizajn moćnog dolara biva nominovan za najbolje rebrendiranje u 2017. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koma

    22:22 // 14. 9. 2017.

    Po komentarima mi izgleda da ljudi ne znaju da je na našoj novčanici od 100rsd Nikola Tesla . Znači dizajn naše novčanice prodaj Amerima , a naše novčanice zameni žvrljotinama . Neka hvala , imamo mi koga da stavimo na pozadinu novčanice

    • Jovan

      11:19 // 15. 9. 2017.

      Lepotane, citas li ti vest?
      "kada je iz predmeta grafičke komunikacije dobio zadatak da uradi likovno rešenje van svih pravila i šablona za izradu novčanica."
      Znaci profesor mu je rekao tipa: "ajde uradi nesto sto niko normalan ne bi dozvolio" i decko, ako mene pitas, otkida sa dizajnom. Niti je neko to nominovao za nove srpske novcanice, niti bi trebalo o tome da se ozbiljno raspravlja.

  • Mali Alek

    20:52 // 14. 9. 2017.

    Novčanice za srpski dinar redizajnirati poput ovih dolara i to će biti pun pogodak. Ukoliko dođe do toga, i ako čitaš ovaj komentar, momče, odradi tako! Čestitke!

  • Verko

    16:26 // 14. 9. 2017.

    Ovde ste ga već proglasili za jeretika. To vam jasno govori da je potpuno nebitno za koga glasate. Kako god, zaslužena nagrada za dečka. Čestitamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: