Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 4. 10. 2019.

| Društvo

Vranjanci obeležavaju Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Spomen kosturnica
Položeno cveće i odata pošta poginulima za vreme "Velikog rata" u Vranju; foto: Grad Vranje

Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Gradskoj kući održana je svečana sednica, stradalima u Velikom ratu odata je pošta i položeno je cveće na Šapranačkom groblju. Dan oslobođenja Vranja biće obeležen i Svečanom akademijom od 19 sati u sali Doma vojske u Vranju.

Ovo je 101. godišnjica od oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu u kome je, kako je rečeno na sednici, Kraljevina Srba izgubila trećinu populacije iz popisa stanovništva 1914. godine.

Dan kao što je ovaj podseća nas da ko u slavu otadžbine gine, ime mu se večno pamti na oltaru istorije. Baš takvi ratnici vodili su herojske bitke za spasavanje srpskog naroda u kataklizmi Velikog rata - rečeno je tokom svečane sednice.

Svečana sednica Podsećanje na pretke na svečanoj sednici u Vranju; foto: Grad Vranje Vence na spomenik položili su predstavnici raznih institucija, a obeležavanje ovog datuma upotpunili su svojim programom učenici Ekonomsko-trgovinske škole i hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, dok je parastos poginulima održao vladika Pahomije sa sveštenstvom.

Ovogodišnji dobitnik najvvećeg priznanja “Četvrti oktobar” Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika Vranja, koje se dodeljuje povodom oslobođenja grada u “Velikom ratu”, je komandant Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović. Njemu će priznanje biti uručeno na Svečanoj akademiji.

U subotu, 5. oktobra, biće obeležen Dan oslobođenja Vladičinog Hana, a u nedelju, 6. oktobra, Dan oslobođenja Surdulice u Prvom svetskom ratu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: