Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 22. 6. 2011.

| Društvo

Vranjanci se protive selidbi spomenika

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
vranje, spomenik u centru

VRANJE - Vranjski odbornici na poslednjem zasedanju doneli su jednoglasnu odluku da spomenik žrtvama bugarskog terora u Prvom svetskom ratu bude premešten iz centra grada na raskrsnicu kod naselja Ledena stena.

Ovakva odluka pravda se naovodnim saobraćajnim problemima koji nastaju zbog spomenika, a brojni Vranjanci ovakvu odluku karakterišu kao skrnavljenje istorije. U organizaciji lokalnog OK radija pokrenuće se  potpisivanje peticije nezadovoljnih građana koji se protive ovakvoj odluci.

- Premeštanje spomenika je jedino razumno rešenje. Nekada je centar grada bio advekatno mesto za spomenik, međutim grad se u međuvremenu razvijao tako da je spomenik postao saobraćajna smetnja. Planirano je rekonstrukcija susednih ulica i na tom mestu je planiran kružni tok. Bezbednost naših građana je na prvom mestu, tom idejom su se vodili i odbornici skupštine koji su jednoglasno usvojili ovaj predlog. Spomenik će biti postavljen na adekvatnijem mestu – objašnjava Stefan Dutina, predsednik Komisije za imenovanje ulica i spomenika.

Mnogi Vranjanci stvari ne gledaju iz tog ugla, naime za njih je selidba spomenika udarac na istoriju.

- Zar se Pariz godinama nije širio i razvijao, pa nikome nije pala na pamet ideja da pomeri Trijumfalnu kapiju? Pozvali smo naše slušaoce da nam  se priključe i planiramo pokretanje jedne velike akcije. U svakom slučaju interesovanje naših slušalaca za „odbranu“ spomenika je veliko , tako da sam siguran da će spomenik ostati tamo gde mu je mesto – kaže programski direktor OK radija Saša Stojković.

Spomenik  žrtvama bugarskog terora postavljen je 1922. godine kao uspomena na 353 poginula Vranjanca koji su se suprotstavili Bugarskim okupatorima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Bane Kum Popovic

    23:45 // 23. 6. 2011.

    Ma kakvo rusenje spomenika to se moze lepo da srdi da bude kruzni tok oko spomenika,tosu nasi dedovi zasluzili da taj spomenik bude tu desu ga nekad postavili .
    Zasto ajfelovu kulu ne premeste u centar Pariza
    i ona nije u centru grad se siri i to nije rsesenje nego taj neko ko donosi takve odluke garantujem da je doso iz nekog sela u grad pa ce sad nama pravim starosedeocima Vranjancima da kroji kapu kako njemu odgovara moje misljenje da takve ljude na polazaju koji donose takve odluke treba smeniti pa neka ide odakle doso da u svom selu menja spomenike toliko od mene postovani citaoci koji misle kao ja Popovic Branislav Bane Kum .....

    • au

      10:47 // 24. 6. 2011.

      Kume, sta je s pravopisom? Inace, NE DIRAJTE SPOMENIK!

  • Aleksandar Markovic

    21:24 // 22. 6. 2011.

    Svi problemi na Jugu Srbije su reseni sem jednog a to je polozaj spomenika u gradu...

    • Odgovoran građanin

      08:50 // 23. 6. 2011.

      Bolje izmestiti spomenik i postaviti kružni tok nego i samo pomisliti koliko se saobraćajnih nesreća tu desilo.

    • Alek

      09:00 // 23. 6. 2011.

      Imenjace i prezimenjace, tvoju ironiju izgleda niko ne razume...
      Elem, a sto se ti strucnjaci ne potrude da okolinu prilagode spomeniku a ne spomenik okolini?!
      Moze lepo da se uredi onaj trg i sa spomenikom, ali treba zabraniti onom zutom marketu da izbacuje frizidere, tezge i kompletno skladistenj robe na ulici, tj trotoaru...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: