Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 7. 9. 2022.

| Društvo

Vranjanci slave 78 godina slobode

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Vranje spomenik
Vranje oslobođeno od fašista pre 78 godina; foto: Grad Vranje

Po tradiciji, Vranjanci svakog 7. septembra već 78 godina slave slobodu za koju su se izborili u Drugom svetskom ratu, a koju je svojim životima platilo oko 1.000 boraca iz vranjskog kraja. U znak poštovanja prema oslobodiocima, već skoro četiri decenije, na današnji dan se venci i cveće ostavljaju na Spomenik revolucije kod Pedagaškog fakulteta koji kroz ženu sa detetom u naručju i ratnikom, koji jašu na konjima i sam simbolizuje slobodu.

Iako skromno, u Vranju se svake godine svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca obeleži 7. septembar - dan kada je Narodnooslobodilačka vojska 1944. godine ušla u grad posle skoro četiri godine okupacije bugarskih fašista.

I danas je tradicionalno na platou kod Pedagoškog fakulteta organizovan skup na kome su o istorijskim činjenicama i onima koji nisu dočekali slobodu govorili gradski zvaničnici i predstavnci SUBNOR-a.

Nikada ne smemo da zaboravimo naše potomke i njihovu borbu za slobodu. Naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost, ne može da se nada svetloj budućnosti - rekao je general Zoran Lubura.

Spomenik revolucije, gde su gradski zvaničnici položili cveće, otkriven je na 41. godišnjicu oslobođenja Vranja od fašista.

Delo je jugoslovenskog vajara Ante Gržetića i predstavlja dete u naručju majke i ratnika, koji na konjima, uzdignute glave jašu napred u novi svet.

Nakon polaganja venaca, opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske, a u programu povodom Dana oslobođenja učestvovali su i hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković, kao i učenici Gimnazije “Bora Stanković”.

Prema dostupnim podacima, iz Vranja i okoline je u borbama učestvovalo oko 12.000 boraca, a poginulo 956 njih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović, dipl.ing.od 1978.

    22:04 // 7. 9. 2022.

    Koje slobode??
    Jel' OVO Sloboda?!
    Polarna zima koju Predsednik najavljuje u NEGOVOM zlatnom dobu u 21.veku, mleko 150dinara a svaka treća sijalica da se gasi!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: