Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 27. 1. 2014.

| Društvo

Vranjanka pred Stalnim savetom OEBS-a

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
-Milena-Stosic-OEBS.jpg
Milena Stošić predstavlja Srbiju kao "mladi ambasador" (foto: mos.gov.rs)

Milena Stošić nedavno je izabrana da kao "mlada ambasadorka" predstavlja Srbiju u OEBS-u, a već je održala je govor na prvom ovogodišnjem zasedanju Stalnog saveta u Beču.

Priliku da govori u ime vršnjaka iz celog sveta dobila je sa još dvoje "ambasadora" iz država koje su članice Trojke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a to su Ukrajina, kao bivša predsedavajuća, Švajcarska, kao aktuelna, i Srbija, kao naredna predsedavajuća država.

- Velika je čast što nas je ministar spoljnih poslova Švajcarske Didie Burkhalter pozvao da govorimo na Stalnom savetu. Time je potvrdio da su mladi zaista prioritet zajedničkog radnog plana Švajcarske i Srbije, kako je bilo najavljeno - kaže Milena.

Za govornicom je istakla problem da mladi ne učestvuju dovoljno u procesima donošenja odluka, ali ne zato što su nesposobni ili nezainteresovani, već zbog toga što im se za tim ne pruža šansa.

- Navela sam primere mladih ljudi koji su svojim otkrićima promenili svet. Na primer, Brajevu azbuku je naravio dečak sa samo 15 godina, mlađi od 20 godina su zaslužni za nastanak "esperanta", pominjala sam Mocarta, Malalu iz Pakistana... Mladi mogu mnogo toga da daju, samo iako im se to omogući - priča Milena.

Ona je sa još 56 "mladih ambasadora", po jednim iz svake zemlje članice OEBS-a, učestvovala u Beču na simulaciji Stalnog saveta, a sličan događaj će na leto biti održan u Beogradu.

- Cilj simulacija nije samo "igranje" predstavnika država, već učešće u donošenju Akcionog plana za mlade koji će biti predstavljen u decembru u Bazelu, a treba da bude usvojen 2015. godine, baš kad Srbija bude predsedavala OEBS-om - objašnjava Milena.

Ona je koordinatorka Krovne organizacije mladih i članica Upravnog odbora organizacije "European Youth Press".


Mlade u Srbiji predvode južnjaci

Kada je reč o aktivizmu mladih, dvoje predstavnika na važnim funkcijama dolazi sa juga zemlje. 

Osim Milene Stošić iz Vranja, koja je "mladi ambasador" Srbije, značajan položaj ima i Nišlija Marjan Cvetković Doca, koji je nedavno postao predsednik Krovne organizacije mladih Srbije. Ona, kao najviše predstavničko telo mladih, okuplja 81 organizaciju.  

Govor Milene Stošić pred Stalnim savetom u Beču

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vladimir

    13:51 // 27. 1. 2014.

    Svaka cast! Podrska mladim ljudima koji su jedini mogu da nas pomere iz ovog blata.

  • Sima

    12:56 // 27. 1. 2014.

    Bravo!
    Puno uspeha želim!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: