Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:57, 25. 11. 2016.

| Društvo

Vranje: Zajednička borba protiv nasilja nad ženama

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
vranje konferencija nasilje nad zenama
Zajednička borba protiv nasilja nad ženama; foto: I.M.

U Vranju je na Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama održana prva godišnja konferencija Lokalne mreže i institucija Vranja za prevenciju, suzbijanja nasilja u porodici i pomoć žrtvama.

Konferenciji je, pored predstavnika svih institucija koje učestvuju u sistemu borbe, prisustvovao i ministar Aleksandar Vulin koji je nakon skupa uputio poruku svim učesnicima javnog života da, ako se u medijima budu ponašali nasilnički i pribegavali nasilјu, mogu očekivati da će Centar za socijalni rad zakucati na njihova vrata i tražiti razjašnjenje.

Centar za socijalni rad Beograda već je saslušao 3 vrlo poznata medijska para o kojima se nešto govorilo, a nekada i direktno pred kamerama pokazalo nasilјe u porodici. Svi do jednog su nasilјe negirali, kao da ga nikada nije bilo - rekao je Vulin.

Ministar je zamolio i medije da ili ne prenose “rijalitije gde tuku jedni druge” ili da ih prenesu baš takve kakvi jesu jer moraju biti svesni da je takvo ponašanje nedopustivo.

On je rekao da se beleži povećanje broja prijavljenog ne samo fizičkog, već i psihičkog nasilja.

2011. godine imali 2.688 prijava za psihičko nasilјe, 2015. godine prijavlјeno je čak 5.611 slučajeva – rekao je Vulin.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ocenio je da Grad Vranje pruža logističku i finansijsku podršku Lokalnoj mreži.

Uz jedan partnerski odnos sa ostalim institucijama intenzivno radimo na preventivnom delovanju protiv nasilja nad ženama. Zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva, Sigurna kuća ima stručni tim koji radi sa ženama koje su pretrpele nasilje - istakao je gradonačelnik Milenković.

Suzana Antić Ristić ispred SOS telefona, je otvarajući skup pohvalila saradnju institucija u cilju zajedničke borbe protiv nasilja gde jednaku ulogu imaju sudovi, tužilaštva, Centar za socijalni rad, policija …

Na skupu se razgovaralo o novim zakonskim rešenjima u oblasti prevencije i sprečavanja porodičnog i partnerskog nasilјa i o značaju uspostavlјanja i razvoju lokalnih socijalnih usluga u oblasti porodičnog nasilјa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: