Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 24. 2. 2021.

| Društvo

Vranje dobija Centar izvrsnosti za prirodne nauke na izletištu iznad grada

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Centar izvrsnosti - Vranje
Ovako će izgledati Centar izvrsnosti u Vranju; foto: Atelje Gea

Centar izvrsnosti za prirodne nauke, projektovan po uzoru na onaj u Tršiću koji je namenjen za društvene nauke, gradiće se i na najstarijem vranjskom izletištu “Ćoška”, uzvišenju sa kojeg se vidi ceo grad. Osim učionica sa kabinetima i laboratorijama, zgrada će imati i spa-centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajava.

Kako je saopšteno na gradskom sajtu, u planu je da se objekat sagradi na više od 8.000 kvadrata, a iz Gradske uprave očekuju da tehnička dokumentacija bude završena do kraja godine, dok je početak radova predviđen na proleće sledeće godine.

Prema rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića, reč je o naučno-obrazovnom centru gde će se izučavati fizika, hemija, matematika, astronomija, a postoji i mogućnost proširenja na druge prirodne nauke.

Ovaj centar je zamišljen kao samoodrživ projekat, tako da će dodatni sadržaji imati pre svega komercijalnu komponentu da bi se kao takav finansirao i bio održiv - kaže Milenković.

Urbanistički projekat je radilo JP Urbanizam i izgradnja, a investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


“Ćoška” više od 20 godina čeka na sređivanje

Ćoška - akcija čišćenja Čest prizor na ovom izletištu; foto: Privatna arhiva Izletište iznad grada bilo je jedno od omiljenih mesta gde se omladina okupljala osamdesetih godina, ali se godinama unazad čeka na uređenje.

Iz Grada su više puta najavljivani planovi i ideje vezane za sređivanje “Ćoške”, međutim pravni osnov za to postoji od 2019. godine, kada je okončan sudski spor između Grada i Privrednog društva za ugostiteljstvo, turizam i usluge “Vranje doo” u stečaju, a izletište postalo gradsko vlasništvo.

U međuvremenu su građani konstantno apelovali na nadležne da preduzmu nešto i urede izletište, okupljali se samoinicijativno kako bi uklonili smeće, ali bi ubrzo nakon toga uređena mesta opet bila na meti vandala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    07:25 // 26. 2. 2021.

    Centar izvrsnosti koji ima sobe za "odmaranje", spa i restoran meni zvuči kao hotel.

  • Djurdja

    12:36 // 25. 2. 2021.

    Ako se park gradi 3 godine, ovo će biti gotova za 30.

  • Beli

    18:47 // 24. 2. 2021.

    Izvrsnosti ??????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: