Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 25. 5. 2022.

| Društvo

Vranje i Leskovac najtransparentniji u Srbiji, Prokuplje na začelju, Niš se popravio

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Zgrada Opštine - Vranje
Leskovac i Vranje i dalje u vrhu; foto: M. D.

Dva grada na jugu - Leskovac i Vranje ove godine dele 8. mesto na listi najtransparentnijih srpskih gradova, od 145 gradova i opština. Na začelju liste "Transparentnosti Srbije" ponovo je Prokuplje, koje je na 127. mestu i to je lokalna samouprava na jugu koja je najzatvorenija prema građanima. Niš i Pirot sa prošlogodišnjeg 107. i 102. mesta skočili su u prvih 20.

Indeks transparentnosti lokalnih samouprava meri se na osnovu 95 indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i uvid u funkcionisanje uprave, a ocene mogu biti u rasponu od 0 do 100.

Prema analizi organizacije “Transparentnost Srbije” Leskovac i Vranje imaju po 74 poena i nalaze se na osmom mestu. Iako su ove godine imale za po poen manje u odnosu na prošlu, te lokalne samouprave i dalje opstaju na vrhu od 2015. godine.


Pirot i Niš se popravili i skočili za stotinak mesta

Grad Niš, iako centar juga Srbije, od 2019. kada je sa osmog pao na 105. mesto, do ove godine nije se proslavio otvorenošću prema građanima.

Ocenu 0 dobijao je za brojne kriterijume koji se tiču transparentnog rada lokalnog parlamenta, građani nisu mogli da se informišu o mesečnom trošenju njihovih para, gradski sajt nije imao mogućnost za prijavu korupcije, a ni opciju za prijavljivanje nepravilnosti u radu i kršenje zakona.

Nije bilo ni podataka o konkursima za direktore, dokumentacije iz tog procesa, nije bila dostupna sistematizacija radnih mesta u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, ni izveštaja o dodeli gradske imovine u zakup.

Sada su odluke koje usvaja Skupština dostupne na sajtu, kao budžet i obrazloženje budžeta za tekuću godinu, ali je opet dobio 0 za informacije o javnim raspravama o budžetu o kojima na sajtu nema ni reči, a koje se ranijih godina nisu ni održavale ili su rađene u poslednji čas, a građani i dalje nemaju mogućnost da preko gradskog sajta prijave korupciju.

Gradski sajt je transparentniji kada je reč o javnim nabavkama, ali i dalje nema informacija o konkursima za direktore.

Četrnaesto mesto na skali transparentnosti najbolja je pozicija koji je Pirot zauzeo od 2015. godine, kada je bio na 21. mestu.

Sajt Grada Pirota trenutno je najtransparentniji kada je reč o javnim nabavkama, budžetu, podacima o radu javnih preduzeća i ustanova i javnim raspravama i konkursima.

Lošije je ocenjen kada je reč o radu Skupštine i slobodnom pristupu informacijama.

Mnoge stavke o kojima ostali južnjaci mogu da se informišu Prokupčanima nisu dostupne, a od prošle godine lokalna samouprava se na skali pomerila za jedno mesto unapred.

Prokuplje je ocenu 0 dobilo za brojne kriterijume koji se tiču rada Skupštine i budžeta.

100 indeksnih poena ove godine nije dobio niko, a najnetransparentnija je Opština Preševo koja je se sa svega 9 poena od prošle godine nije pomakla sa poslednjeg - 145. mesta.

Glavni grad Srbije zauzeo je 25. mesto i zabeležio napredak, s obzirom na to da je prošle godine bio na 74. mestu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: