Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:01, 4. 9. 2010.

| Društvo

Vranje: niko ne poštuje zabranu plastičnih kesa

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
foto: treehugger.com

VRANJE - Iako je 1. septembra stupila na snagu odluka po kojoj se u Vranju zabranjuje upotreba plastičnih kesa, nekoliko dana nakon toga čini se da odluku niko ne poštuje.

Trgovci robu i dalje pakuju u plastičnim kesama, dok Nela Cvetković, članica gradskog veća zadužena za ekologiju, smatra da će se odluka ozbiljnije shvatiti kad se počne sa primenom kaznenih mera.

- Još 18. avgusta 2008. godine usvojili smo zaključak koji će sredinom septembra biti usvojen na gradskoj Skupštini. Očekivali smo da će u nedavno donetom Zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu biti regulisana i upotreba plastičnih kesa, ali se one ni u jednom članu zakona i ne pominju. Tako da odluku koju smo mi doneli ne možemo vezati za neku konkretnu zakonsku regulativu, ali će svakako ova odluka zaživeti u našem gradu.Sigurna sam da treba da prođe određeno vreme da se i trgovci i građani naviknu na ovu novinu ali mislim da će stupanje na snagu kaznenih mera, od januara 2011. godine, sve promeniti - kaže Nela Cvetković, koja je bila inicijator ove ideje.

Trgovci koji ne zamene plastične kese biorazgradivim plaćaće kaznu od 50.000 dinara, a komunalni inspektori koji ovakvim trgovcima “gledaju kroz prste” kaznu od 30.000 dinara. Za pakovanje robe u Vranju dnevno se potroši oko 70.000 plastičnih kesa.

- Kroz lanac mojih prodavnica dnevno prođe na stotine ljudi koji iznesu na hiljade kesa. Slažem se ja da umesto plastičnih uvedem papirne, ali to je preskupo, razlika u ceni je neverovatna. Ako budu uveli neke drastične kazne, ukinuću kese potpuno, lakše mi je da svojim mušterijama poklonim po jedan ceger sa imenom svoje firme nego da kupujem papirne kese ili da jednostavno počnem da te kese naplaćujem. Sve su probleme rešili u gradu samo još kesama treba da se bavimo, uostalom niko nije našao za shodno da i nas obavesti, o tome saznali smo iz medija – revoltiran je vlasnik lanca prehrambenih marketa u Vranju.

Ni ostali vlasnici radnji nisu bili baš raspoložni za razgovor. “Ma to je preskupo”, "lepa ideja ali neizvodljiva”, “samo nam još kazne i za to fale”, su najčešći odgovori koje smo dobili od vlasnika butika, bakalnica, apoteka i drugih prodajnih mesta.

Cvetkovićeva, tvrdi da biorazgradive kese, mogu biti alternativa za plastične kese a nisu tako skupe.

- Sedam dinara košta kesa i to ona luksuznija varijanta. Ali, kad se to kupuje na veliko cena sigurno nije ista, već mnogo manja. Osim toga, postoji i mnogo jeftinija varijanta takvih kesa koje koristi "Maksi" - objašnjava ona.

Inače, “Maksi” je jedina prodavnica u Vranju koja svojim kupcima robu kupuje u biorazgradive kese.

Vranje je od 1. septembra postalo prvi grad u Srbiji u kojem je zabranjena upotreba plastičnih kesa u prodavnicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Akademik Sanjic

    23:00 // 8. 9. 2010.

    Mrtvo slovo na papiru. U celom gradu Vranju u svim prodavnicama koriste se SAMO plasticne kese. Samo se masta o papirnatim kesama, ali je necija bolesna ideja da prdekanu i prdaru Vranje predstavi kao grad sa progresivnim zakonima koji cak prednjaci nad Beogradom kao metropolom.

  • Vranjanac

    17:18 // 5. 9. 2010.

    Sve smo probleme rešili, još sad kead se rešimo kesa............Blago nama Vranjancima.Brukaaaaaaaaaaaa

  • Suzana Arsic

    14:26 // 5. 9. 2010.

    Ma bre ova zena prica nebulozne price i sama je zaboravila na tu glupost, da je novinari nisu podsetili od toga ne bi bilo niceg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: