Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 7. 9. 2021.

| Društvo

Vranje obeležava 77. godišnjicu oslobođenja od fašizma

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Spomenik revoluciji Vranje
4 hiljade Vranjanaca zatvoreno u bugarskim logorima; foto: Grad Vranje

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, lokalna samouprava u Vranju obeležava 7. septembar - 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

U borbama za slobodu učestvovalo je preko 12.000 boraca iz ovog kraja, rekao je predsednik Skupštine Dejan Tričković na svečanoj sednici.

Na žalost 954 njih nije dočekalo slobodu, poginuli su u borbama. Još 660 svirepo je streljano, dok su 4.000 Vranjanaca internirani u bugarske logore. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i požrtvovanju, mi već 77 godina živimo u slobodi i zato ih se svakog 7. septembra sa posebnim pijetetom sećamo - rekao je Tričković.

U nastavku obeležavanja Dana oslobođenja vence i cveće na Spomenik revoluciji položile su delegacije Grada, vojske, policije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i Udruženja ratnih veterana Vranja, a o značaju narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora govorio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Okupili smo se danas da još jednom odamo počast onima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu u kojoj živimo. Ima li većeg ideala od besmrtnosti, u kojoj su duše naših predaka? Oni nisu štedeli krv i znoj kako bi naša deca govorila svojim jezikom, odrastala u svojoj veri, na svojoj zemlji. Ima li većeg ideala i veće časti nego ponosno prkositi savezu fašističkih zemalja koji je mislio da će malu i nejaku zemlju pregaziti i poniziti? Naš hrabar i odvažan narod, po ko zna koji put u istoriji, borio se da opstane i ostane. Na svom ognjištu, na svom pragu - rekao je Milenković.

Drugi svetski rat, kao najbrutalniji oružani sukob u svetu, odneo je preko 55 miliona žrtava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Voja Pricip

    16:36 // 7. 9. 2021.

    Kakav dan oslobođenja. To je komunistička laž, jer je Bugarska kapitulirala, a partizani bez ispaljenog metka ušli u Vranje.

    • Добривоје Маринковић

      13:29 // 8. 9. 2021.

      Који наставник ти је то тако лепо објаснио да му се захвалиш и никада такве глупости да учи твоју децу ако их ти ниси већ научио. Срамота да такве глупости причаш са таквом твом упорношћу.

  • profesor

    14:47 // 7. 9. 2021.

    oće li na proslavi biti Mišo Vacić i Desnijatan? Mislim, da bi ironija bila kompletna...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: