Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 7. 9. 2020.

| Društvo

Vranje obeležava Dan oslobođenja od fašizma

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
spomenik
Spomenik revoluciji otkriven 1985. godine; foto: Grad Vranje

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, lokalna samouprava u Vranju obeležava 7. septembar - Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja održana je svečana sednica Skupštine grada, a predsednik Skupštine Dejan Tričković rekao je da je 7. septembar datum koji sve Vranjance čini ponosnim, ali i koji obavezuje na odgovornost.

Danas imamo čast da govorimo o našim precima koji su pobedili ideologiju fašizma. Divimo se njihovoj hrabrosti i spremnosti da se voljena otadžbina prkosno sačuva, čak i kada je to značilo da će je platiti svojim grobovima. Moramo da i nadalje vodimo računa da svaka naša odluka, kao i do sada, bude korisna za lokalnu samoupravu, za njen prosperitet i napredak. Na taj način dokazujemo da podnete žrtve naših predaka nisu bile uzaludne, dokazujemo da nećemo da zaboravimo istoriju dok gradimo budućnost i da će svaki naš put biti na strani prava i pravde, jer mi smo potomci upravo takvih heroja i pobednik - rekao je Tričković.

Sednica je počela intoniranjem himne “Bože pravde” i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta. Prisutnima i svim Vranjancima obratio se gradonačelnik Slobodan Milenković koji je govorio o značaju narodnooslobodilačke borbe i herojskoj borbi protiv okupatora.

Okupili smo se danas ovde pred Spomenikom revolucije, koji čuva uspomenu na stradale oslobodioce Vranja, kako bismo, još jednom, podsetili na važnost njihove žrtve. Okupili smo se i da pokažemo značaj slobode u kojoj živimo već 76. godina, koliko je prošlo od završetka Drugog svetskog rata na našim prostorima. Obeležavanjem ovog datuma čuvamo od zaborava i činjenicu da je naš narod među onima koji su podneli najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata, kao i da podsetimo sadašnje generacije na antifašističku borbu i slobodarski duh koji negujemo do današnjih dana - rekao je Milenković.

U oslobađanju je učestvovala 22. srpska divizija Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a prema istorijskim podacima, partizani su ušli u grad sa 3 strane.

To antifašističko opredeljenje je dragoceno jer nas trajno povezuje sa civilizacijskim vrednostima moderne Evrope. Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju naših predaka mi već 76 godina živimo slobodno. I upravo nas sloboda obavezuje da se svakog 7. septembra sa posebnim pijetetom sećamo svih stradalih, klanjajući se njihovim senima. Svesni smo da su stradanja naših predaka najveća cena kojom je plaćena sloboda - istakao je Milenković.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanici Slaviša Bulatović i Milan Ilić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, predstavnici Policijske uprave, BIA i SUBNOR-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MK Ultra

    00:21 // 10. 9. 2020.

    ...tako što su ga okupirali komunizmom/boljševizmom/cionizmom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: