Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 22. 4. 2022.

| Društvo

Vranje traži privatnog partnera za zamenu rasvete i na to će potrošiti oko 4 miliona evra

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
sijalice
Projekat vredan oko 4 miliona evra; foto: JV

Gradska uprava Vranje raspisala je tender za izbor privatnog partnera koji će u gradu postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu, a taj posao koštaće 477, 2 miliona dinara, odnosno, oko 4 miliona evra.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, predmet rekonstrukcije javnog osvetljenja u Vranju obuhvata zamenu 6.178 od ukupno 7.678 svetiljki koliko ih ima.

1.500 komada svetiljki sistema javnog osvetljenja čine LED svetiljke i reflektori čija zamena nije opravdana - piše u dokumentaciji.

Kao prednosti ugovora navode uštedu novca i energije, kao i zaštitu životne sredine, a trebalo bi da ugovor o javno-privatnom partnerstvu traje 156 meseci, odnosno 13 godina.

Rok za podnošenje ponuda je 31. maj.

Podsetimo, grad je 2019. godine potpisao trogodišnji ugovor sa vranjskom firmom Jugelektro i beogradskom Tesla sistemi, čiji je posao bio zamena pregorelih sijalica, održavanje mreže javnog osvetljenja i modernizacija javnog osvetljenja.

Iako je i tada najavljeno da će obične sijalice zameniti LED svetiljkama, da je nova rasveta duplo jeftinija i da će ušteda na godišnjem nivou biti oko 35 miliona dinara, te firme su do sada zamenile samo 1.500 sijalica, umesto 5.000 kako je najavljeno, a to je Vranjance koštalo 111 miliona dinara.

Odluku da se krene u izradu projekta javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu odbornici Skupštine doneli su na sednici krajem septembra prošle godine.

Kako je većnik Miodrag Protić nakon toga rekao za Južne vesti, do odluke o partnerstvu je došlo zbog velikih računa za struju i ušteda je moguća jedino kroz partnerstvo, jer bi, obrazložio je, zamena starih svetiljki Led svetiljkama kroz održavanje javne rasvete trajala više od 10 godina.

Okvirni sporazum sa firmama koje su do sada održavale javnu rasvetu važi do 17. jula ove godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    19:58 // 23. 4. 2022.

    Glasali ste! Sad cemo da zivimo u Kolumbiji...

  • BPetrović, dr. za političku fukaru

    17:21 // 22. 4. 2022.

    Čim su objavili da ga traže to po proceduri najboljeg pravnika u Srbiji( trenutno rabi rep 2. mandat predsednika države), znači DA SU NAŠLI SVOG PONUĐAČA koji će dobiti posao

  • slavko

    15:15 // 22. 4. 2022.

    Za 4 miliona moze i Djerdap da se napravi! A uuu kakva pljacka na sve strane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: