Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 8. 6. 2022.

| Društvo

Vranjski “OK Radio” mesecima dobija pretnje, zazidani im i prozori kancelarije

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
OK Radio
Zid umesto prozora; foto: OK Radio

Zaposleni u vranjskom "OK Radiju" već mesecima dobijaju pretnje koje su prerasle u seriju direktnih napada nakon što su najpre na kafiću u sklopu njihovih prostorija polomljeni izlog i stakla, potom je kompletan inventar isprskani belom farbom, a na kraju su zazidani prozori jedne od kancelarija redakcije. Problemi su nastali kada investitor koji nelegalno gradi objekat pored radija nije dobio saglasnost vlasnice, navodi se i saopštenju ANEM-a, već ga je ona prijavljivala inspekciji.

Vranjska radio-stanica je već neko vreme meta čoveka koji ima kriminalni dosije, kažu iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), a iako je inspekcija po prijavi obustavljala nelegalne radove, tu nisu prestale pretnje zaposlenima i napadi na njihove prostorije.

Tužilaštvo i policija obavešteni su o svim incidentima, a nakon prvog od tri napada, kada su aprila polomljena stakla na izlogu kafića “No comment” vlasnici radija poručili su iz Tužilaštva da je pričinjena manja materijalna šteta, pa počinioce ne mogu da gone po službenoj dužnosti.

No comment Vranje foto: OK Radio Pre nedelju dana usledio je i drugi napad kada je muškarac sa prskalicom na leđima ušao u zajedničke prostorije sa redakcijom i u vreme kada u kafiću nije bilo gostiju isprskao belom farbom ceo kafić.

Počinioci su identifikovani i uhapšeni, a delo je okarakterisano kao nasilničko ponašanje.

B. T. je oko 17 sati ušao u kafić sa kantom za prskanje voća u kojoj se nalazila farba bele boje i isprskao inventar unutar kafića, a nakon toga ušao K. S. i preko mobilnog telefona pozvao NN lice uključivši spikerfon, gde je NN lice uputilo reči “ovo vam je odgovor na vašu tužbu, ovo je tek početak, kafić neće nikada da radi, imaćete probleme” što je izazvalo osećaj straha i lične nesigurnosti troje zaposlenih u kafiću - saopšteno je iz Tužilaštva.

Zaposleni u OK Radiju u ponedeljak, 6. juna, došli su na posao i tada su zatekli zazidane prozore jedne kancelarije.

Tokom vikenda osvanuo je zid koji je u potpunosti zaklonio prozor na ovoj kancelariji. U ovoj situaciji se nameće mnogo pitanja, a mi, pre svega, pitamo da li je ovakvo nešto prihvatljivo? Da li je ovo kršenje svih građevinskih, urbanističkih, pa i civilizacijskih normi? I na kraju, pitanje je da li sve ovo vide nadležni u ovom gradu - oglasila se redakcija OK Radija.

No comment Inventar kafića isprskan belom farbom u sred bela dana; foto: OK Radio Južnim vestima je u Osnovnom tužilaštvu potvrđeno da je, nakon poslednjeg incidenta, prijavljena gradnja bez građevinske dozvole i da će preduzeti ono što je u njihovoj moći.


ANEM: Hitno zaustaviti napade na OK Radio i imovinu medija

Povodom serije napada na OK Radio oglasila se saopštenjem i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, a kako navode, medij se već neko vreme nalazi na udaru čoveka koji ima kriminalni dosije i “koga se plaši ceo grad”.

Vlasnica OK Radija je prijavljivala inspekciji investitora koji gradi uz njihov objekat bez potrebnih dozvola, nakon čega je inspekcija obustavljala nelegalne radove. Pretnje vlasnici i zaposlenima u radiju traju mesecima. Anonimni izvor iz radija navodi da vlasnica od avgusta dobija pretnje da će, ako ne potpiše saglasnost za gradnju spornog objekta, "imati problema”, "biće uništena”, "neće više raditi“… Pretnje su prijavljivali, ali pošto su dolazile sa pripejd broja, policija nije utvrdila ko ih šalje - pišu iz ANEM-a.

Ako se ovako nastavi, dodaju, pitanje je dana kada će se vandalsko ponašanje pretvoriti u otvoren fizički napad i ugrožavanje života zaposlenih u OK Radiju.

Iz ANEM-a podsećaju i da živimo u pravnoj državi koja treba da učini sve što je u njenoj moći da ojača bezbednost novinara, čiji se rad ugrožava ovakvim ponašanjem i traže od nadležnih da preduzmu sve zakonske radnje i na taj način obeshrabre buduće napade.

Vandalizam u kafeu radija - OK Radio

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    00:15 // 9. 6. 2022.

    Ovog sa farbom bi nabio u zatvor 5 godina a pre toga bi ga naterao da sve obrise da se sija a tog mafijasa glavnog bi nabio 20 godina da mu ne padne na pamet da pozove telefonom a kamoli da preti nekome.

  • tony

    16:25 // 8. 6. 2022.

    ...naprednjačka demokratija na delu, svako ko im se suprotstavi biva šikaniran, razvlačen po medijima, vredjan na najgore moguće načine, fizički napadnut, ili mu zapale stan kola, razbiju lokal

  • Milan

    16:07 // 8. 6. 2022.

    Još jedan dokaz da kriminal u Srbiji je ušao u akutnu fazu. Mogu činiti šta hoće, a vlast žmuri na oba oka. Običnog građanina Srbije nema ko da zaštiti od kriminala, partije, poslodavaca. Institucije jedino gledaju lični interes. . .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: