Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 15. 8. 2021.

| Društvo

Vranjski Zdravstveni centar pokreće edukativne akcije kako bi se povećao broj vakcinisane dece i mladih

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja Vranje
Do kraja ovog i narednog meseca u planu i razgovori sa omladinom; foto: M. D. /JV

Kako bi skrenuli pažnju na značaj vakcinacije mladih i dece uzrasta od 12 do 18 godina, iz vranjskog Zdravstvenog centra do kraja ovog i narednog meseca najavljuju akcije i događaje na kojima će mladi o svojim nedoumicama u vezi vakcine moći da razgovaraju sa lekarima. Pripremili su, kažu, i prezentaciju u kojoj odgovaraju na pitanja koja najviše interesuju populaciju tog uzrasta.

Vakcinacija dece i mladih je prioritet uoči početka nove školske godine, organizovanih sportskih i ostalih aktivnosti koje počinju sa polaskom dece u školu, kaže direktorka Zdravstvenog centra u Vranju Ljiljana Antić, te će oni različitim akcijama i razgovorom sa omladinom raditi na povećanju broja vakcinisanih mladih.

Pripremili smo onlajn prezentaciju na temu “Vakcinacija, istine i zablude”, zasnovanu na naučnim, stručno utemeljenim činjenicama koje upravo doprinose da svima budu jasne egzaktne medicinske činjenice u odnosu na mitove i dezinformacije koje kruže internetom i u laičkim krugovima, a tiču se vakcina i vakcinacije protiv korona virusa - kaže Antićeva.

Koordinator za imunizaciju dr Nikola Trajković, koji je pripremio prezentaciju, kaže da se trudio da mladim sugrađanima na jednostavan i stručan način da odgovore na neka od pitanja koja mlade ljude najviše interesuju.

U prezentaciji odgovaramo na pitanja koja najviše interesuju mlade kao što je “Da li vakcine izazivaju sterilitet?”, preko onih pitanja koja se tiču same vakcine, pre svega mislim na Fajzerovu vakcinu koja je od Svetske zdravstvene organizacije preporučena mladima i koja je dostupna kod nas, kako su one napravljene tako brzo, do informacija koje se upravo tiču bezbednosti i očuvanja zdravlja mladih - kaže Trajković.

Prezentacija će biti podeljena svim osnovnim i srednjim školama, fakultetima, a ukoliko epidemiološka situacija dozvoli i direktni razgovori sa omladinom.

Podsetimo, i dalje je neizvesno kako će izgledati školska godina koja bi trebalo da počne za manje od mesec dana. Od Ministarstva prosvete preciznih informacija nema, samo dopis školama da podsete na vakcinaciju zaposlene i učenike starije od 12 godina. Upravo od vakcinacije, kažu, i može da zavisi kako će nastava biti organizovana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toma

    18:32 // 15. 8. 2021.

    Preporuka WHO (Svetske zdravstvene organizacije) je da decu nema potrebe vakcinisati. Veće su štete od ekspirimentalne vakcinacije. Deca retko ovoljevaju i kada obole u pitanju je lakši oblik.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: