Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 7. 3. 2017.

| Društvo

Vranjski izviđači protiv ekološke katastrofe, potpisan memorandum "Tužna Morava"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Južna Morava kese
Južna Morava zagađena zbog ljudskog nemara; Foto: Ivica Stošić

Kako bi sačuvali Južnu Moravu, u koju otiču fekalne vode i veliki deo đubreta iz južne Srbije, od potpune ekološke katastrofe, 31 predstavnik lokalnih samouprava, javnih preduzeća i organizacija, prema rečima predstavnika vranjskog izviđačkog Odreda "Zavičaj 1093", potpisao je memorandum “Tužna Morava”. 

Oni su, objašnjava starešina Odreda Jovan Kocevski, odredili 7 ciljeva ka kojima bi trebalo da teže svi koji žive u slivu Južne Morave i njenih pritoka, jer su ove reke mnogo zagađenje upravo zbog nemara ljudi.

Prioriteti su, ističe, poboljšanje kvaliteta vode i inicijative za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Nijedan grad uz reku nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda. Cilj je i intenziviranje radova na izradi sanitarnih regionalnih deponija, da otpad ne bi ulazio u pritoke, a zatim završio u Južnoj Moravi. Zatim, radovi infrastrukturnog tipa na uređenju vodotoka, izradi obala utvrda, i promocija turističkih potencijala reke - objašnjava Kocevski.  

Memorandum koji je bio inicijativa vranjskog izviđačkog odreda je nastavak priče o regati “Tužna Morava” koju su organizovali jula 2016. od Bujanovca do Varvarina. 

Klub ekstremnih sportova iz Vranja "Extreme“ je još pre 6 godina, podsetimo, napravio kratak film o pravoj ekološkoj katastrofi na toku reke. Regata "Tužna Morava" Foto: Odred izviđača Vranje

U gornjem toku reke je mala protočnost zbog velikog broja izvala stabala koja su preprečila reku i formiraju se veštačke brane od pet ambalaže. Srednji tok od Leskovca do Aleksinca karakteriše mala pošumljenost obala, jedva 5 do 10 % i intenzivna poljoprivredna proizvodnja sa ogromnom količinom biološkog otpada ili u samoj reci ili na obalama. Od Aleksinca do spajanja sa Velikom Moravom karakteriše zajezerivanje, umrtvljeni tok - dodaje.

Posle izveštaja koji su podneli Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine i “Srbija Vodama”, kaže, sa njihove strane stigla je inicijativa da se pokrene potpisivanje memoranduma. Kako je ranije kazao Kocevski, od nadležnih je stiglo i obećanje da će pare iz evropskih fondova biti usmerene na sanaciju 30 čvorova u gornjem toku Južne Morave.

Predstavljamo neku vrstu savesti donosiocima odluka kada su u pitanju rešavanje problema na vodotocima južne Srbije, kako bismo našim budućim pokolenjima ostavili iole ispravnu situaciju - ističe.

Lokalne samouprave, udružnja i privrednici, kako su naveli iz Odreda, potpisali su memorandum u Nišu, Leskovcu i Vranju. Prvobitno su pozvali 34 lokalne samouprave i 40 udruženja, a kako kažu, ostali će moći da potpišu u narednih mesec dana.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sreten

    22:45 // 8. 3. 2017.

    Trebao bi da dodje na red i problem sa separacijama koje rade bez dozvola, menjaju tok reke i ugrozavaju zemljište i mostove

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: