Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:20, 15. 10. 2020.

| Društvo

Vranjski naprednjaci primitivnim rečnikom ponovo na "InfoVranjske"

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Slavomir Kostić - novinar portala "InfoVranjske"
U NUNS-u kažu da je ovo četvrti zabeležen napad naprednjaka i pritisak na njih u ovoj godini, UNS traži da se javno izvine novinaru i povuku saopštenje; foto: M. S.

Posle teksta InfoVranjskih o kašnjenju uvođenja grejanja za četiri zgrade u centru Vranjske Banje, vranjski odbor naprednjaka je u zvaničnom saopštenju novinara nazvao "ološom", "bednikom" i još nepristojnijim uvredama, optužio ga da "radi protiv svojih komšija" i tekst nazvao "zlonamernim". Autor teksta Slavomir Kostić kaže da ovo saopštenje vređa, ali ne demantuje nijednu objavljenu informaciju. Povodom četvrtog napada vranjskih naprednjaka na InfoVranjske reagovali su UNS i NUNS.

U tekstu “Panika u Banji: Grejanje stiže tek za Novu godinu” Kostić piše da će daljinsko grejanje termalnom vodom biti uvedeno tek posle Nove godine, a da su stanari, uplašeni od smrzavanja, već krenuli u nabavku ogreva.

Tekst završava pitanjem da li će i kuća poslanika Srpske napredne stranke Slaviše Bulatovića, koji živi u tom delu, brzo dobiti grejanje ili će i on morati da se greje na “zastareli” način.

Odgovor je stigao od vranjskih naprednjaka, koji u zvaničnom saopštenju neprimerenim rečnikom i teškim uvredama i pogrdnim imenima na račun Kostića, pokušavaju da ponize i diskredituju novinara.

U istoriji beščašća zauvek će biti upisano ime Slavimira Kostića, kao bednika koji je u svakom trenutku bio spreman da radi protiv svog mesta i svojih komšija. Bilo je na ovom svetu svakakvog ljudskog šuta i ološa, ali poput gore pomenutog, nije i teško da će biti. Sada, kada se Banja budi i ponovo rađa, kao da se fekalija od čoveka uplašio za sopstveni opstanak na čistom. Jer, kako drugačije objasniti zlonamernu kritiku svakog projekta koji se realizuje u Vranjskoj Banji, a pri tom imati u vidu decenije propadanja Vranjske Banje, kada je ljudski talog od novinara ćutao, dok niko ništa nije radio? - saopštavaju naprednjaci.

Dodaju da novinar, "ubeđen da će njemu biti toplije oko džepa, svakodnevno obmanjuje javnost da od toplifikacije centra Banje neće biti ništa".

Autor spornog teksta kaže da lokalni SNS poseže za uvredama uvek kad neko od njihovih novinara napiše ogoljenu istinu o njihovoj obmani javnosti i podseća da se to već desilo uredniku InfoVranjskih Saši Stojkoviću, a u nekoliko navrata i njemu.

Oni tu govore o sebi, dodaje, i zato smatra da će istoriju ljudskog beščašća ispisati SNS, a nikako InfoVranjske i njihovi novinari.

Oni u svom saopštenju nisu demantovali moju vest, to je vrlo indikativno, već su se služili vrlo primitivnim frazama kako bi što više izvređali i u pokušaju ponizili ličnost novinara koji je to pisao. Demantovanja moje vesti nije bilo, osim što su me proglasili protivnikom razvoja rodnog mesta, što nije tačno jer sam zbog Banje pisao protiv svih garnitura na vlasti, uvek mi je iznad svega bio interes Vranjske Banje i njenih građana - kaže novinar.

Smatra i da su upravo naprednjaci oni koji "imaju interes da napune svoje džepove".

Oni su svesni toga jer ja živim skromno, tako da sam živi primer ljudskog poštenja, a nikako beščašća i kriminala i korupcije u kome su ogrezli kadrovi SNS-a iz Vranja i Banje - kaže Kostić.

Dodaje da sve češće pomišlja da naprednjaci pretećim saopštenjima i upozorenjima redakciji InfoVranjskih "da vodi računa šta piše" zapravo "isctavaju metu na čelu ljudi" u njoj.


Oba novinarska udruženja osudila najnovije vređanje novinara portala “InfoVranjske”

Pisanje vranjskog SNS-a osudilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštenjem u kome kažu da ovo nije prvi put da se predstavnici SNS-a u Vranju obračunavaju sa novinarima InfoVranjskih i da je ovo već četvrti zabeležen napad i pritisak na njih u ovoj godini. Podsećaju da političari imaju veću odgovornost u javnom govoru.

Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Podsećamo da političari imaju povećanu odgovornost u javnom govoru, kao i da po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima treba da imaju povećan stepen tolerancije na kritike u društvu. Ovakvim ponašanjem jasno se iskazuje nespremnost političara da usvoje evropske vrednosti i budi sumnju u njihovu istinsku opredeljnost ka Evropskoj uniji - saopštavaju iz NUNS-a.

Oni upozoravaju da je nasilje nad novinarima u ogromnom porastu, da pretnje i pritisci dolaze sa svih strana i, kako kažu, 30% tih pritisaka, pretnji i napada dolazi upravo od nosilaca državnih funkcija.

Iz Udruženja novinara Srbije kažu da svako ima pravo da bude nezadovljan radom novinara i da se zato može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da je neprihvatljivo da se to nezadovoljstvo iskazuje uvredama.

Zbog toga pozivaju SNS da povuče saopštenje i javno se izvini Kostiću.

Podsetimo, pre oko dva i po meseca lokalni naprednjaci su na isti način reagovali na autorski komentar novinara i urednika InfoVranjskih Saše Stojkovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PUTINOVA MITOLOGIJA

    10:53 // 16. 10. 2020.

    30 godina sa vrha vlasti dolazi poruka: Da smo nebeski narod, nepogresivi, najbolji, najlepsi, najduhovitiji, najpametniji, bogati, da sami mozemo sve, da su nam prijatelji Rusi, Kinezi, Grci, a neprijatelji ostatak sveta i da nas SVI mrze!
    Rezultat svega je da ogromna vecina veruje u mitove, jer za bolje ne zna!

  • Victor Belicoff

    09:31 // 16. 10. 2020.

    Kako je krenulo ovakav vid verbalnog "obračuna" sa neistomišljenicima je još i dobar ako uzmemo u obzir činjenicu da ovi napredni hoće ponekad i fizički da se obračunaju. Smeta ljudima što ih neko javno proziva dok oni jadni rade sve za nas. Najgore od svega je to što u Vranju SNS ima veliku podršku građana koji nisu u stanju da shvate da je Srbija okupirana i pod diktaturom jednog ludog čoveka!!!

  • Тодор

    09:26 // 16. 10. 2020.

    Све то што су рекли више приличи њима него ли човеку који је заиста указао на проблем у друштву!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: