Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 6. 9. 2011.

| Društvo

Vratio dug star 38 godina

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
Dragan Milošević, vratio dug posle 38 godina
Dragan Milošević, vratio dug posle 38 godina

Da bi umirio svoju savest i posle 38 godina vratio pozajmljeno, Dragan Milošević (59) iz prokupačkog sela Gornja Stražava dao je 10. 000 dinara za knjige, koje je kupio Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ u Prokuplju.

Ova nesvakidašnja priča počela je još 1973. godine kada je Dragan trbuhom za kruhom krenuo u beli svet i sa sobom poneo četiri knjige koje je kao član biblioteke uzeo na čitanje.

– Oduvek sam čitao i bio član. Mogli smo da uzmemo po dve knjige, ali sam ja tada uzeo duplo više. U Francuskoj, gde sam se obreo one su mi prvih meseci bile jedini prijatelji. Sam, u tuđini, zemlji čiji jezik nisam poznavao, čitao sam ih više puta. Kasnije sam ih pozajmljivao prijateljima - kaže Dragan.

Ipak, tvrdi, uvek je na umu imao da to nisu njegove knjige, već da ih je samo pozajmio.

– Nekako mi se nije dalo da ih vratim i vremenom sam ih izgubio. Oženio sam se i stekao porodicu, otvorio privatno preduzeće. Deci sam pričao o mojim knjigama i uvek kada bih dolazio na odmor u Srbiju i vraćao se, oni bi me pitali da li sam vratio dug Biblioteci. Ove godine sam rešio da to učinim - priznaje nam  Dragan.

Kada je ušao u Biblioteku i rekao da želi da umesto pozajmljenih knjiga da 10.000 dinara, svi su ga začuđeno gledali. Nisu verovali kada su čuli da je pre 38 godina uzeo četiri knjige i odneo ih sa sobom i da još uvek misli na njih. Pošto je bio uporan da da novac umesto izgubljenih knjiga, rekli su mu da pare ne mogu primiti, ali da može da kupi nove knjige i da ih pokloni Biblioteci.

– Vaspitan sam u patrijarhalnom duhu i nikada ništa tuđe nisam uzeo. Sada mirnije spavam, jer sam sa sebe skinuo teret koji godinama nosim. Zaista sam osećao potrebu da se odužim Biblioteci, jer je to jedini put da sam nešto otuđio. Uz to sada deci mogu da kažem da sam konačno vratio dug - naglašava Dragan i dodaje da i dalje čita, kada ima vremena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Detlic

    17:35 // 6. 9. 2011.

    Iskreno mi je drago da nas jos ima postenih, iskrenih i dobrih ljudi. U ovom uzasnom vremennu, pogotovu kod nas u PK-u gde droga, kradja i razne manipulacije i mahinacije uzimaju sve vise maha, ipak ima normalnih ljudi koji znaju sta red. Veliki pozdrav g-dinu Milosevicu. Svako dobro.

  • Miloš Jovanović

    11:40 // 6. 9. 2011.

    Drago mi je što još uvek ima ovakvih ljudi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: