Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 17. 6. 2015.

| Društvo

Vreme stalo u sablasnom rudniku u Aleksincu (foto)

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
aleksinac rudnik
U rudniku kao da je vreme zamrznuto; foto: Aleksandra Kostić

I posle skoro 26 godina od velike tragedije u Aleksinačkom rudniku nakon koje je stavljen katanac na sva okna, i dalje se na ulazima u jamu nalaze zarđali šlemovi, razbacan nameštaj i dokumentacija…

rudnik-aleksinac6 Ostala je i fotografija nekadašnjeg predsednika SFRJ; foto: Aleksandra KostićU svlačionicama ormarići, slika Josipa Broza, članske knjižice, evidencije o smenama, tu i tamo po neka viljuška i kašika koje svedoče da je u tu nekada radilo oko 2 hiljade rudara.

Pustoš u prostorijama rudnika, zatvorenog 1990. godine zbog nesreće u kojoj je stradalo 90 rudara, slikala je Nišlijka Aleksandra Kostić čija je fotografija nedavno bila najbolja na konkursu Evropske komisije.

Jako je čudan osećaj kada vidite prostor gde su se nekada rudari pripremali za ulazak u jamu, a koji je sada zapušten. Imala sam osećaj kao da sam u nekom mestu poput Černobilja - kaže Aleksandra.

rudnik-aleksinac18 Zapuštene svlačionice; foto: Aleksandra KostićI fotografija za koju je nagrađena takođe je nastala u napuštenoj fabrici, a Aleksandra kaže da je iz nekog razloga privlače ti ambijenti.

Prve tone mrkog uglja iz rudnika u Aleksincu počele su da se vade krajem 19. veka, a 1902. godine kupio ga je belgijski inženjer. Između dva svetska rata smatran je najunosnijim ugljenokopom u Srbiji, a u vreme II svetskog rata preuzeli su ga Nemci.

Najveću proizvodnju Aleksinački rudnici ostvarili su 1963. godine, kada je iz šest okana proizvedeno 444.007 tona uglja. Zbog rudnika je nastalo je i naselje u kome je otvorena škola, biblioteka, Dom kulture, bioskop, ambulanta, pošta…

rudnik-aleksinac13 Evidencija o smenama; foto: Aleksandra Kostić

Tako je bilo sve do 1989. godine, kada je u požaru poginula cela prva smena - 90 rudara. 

Sada u okviru Rudarsko-građevinskog preduzeća oko 300 rudara radi u drugim rudnicima u Srbiji. Više puta bilo je reči i pomena da se ponovo aktivira Aleksinački rudnik, ali zasada nije bilo konkretnih akcija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lune

    19:22 // 13. 7. 2016.

    Hm,hmm...nakon eksplozije metana,u oku je ostala i razorena nova oprema "siroko celo", velika sredstva su potrebna, a eventualna eksploatcija "uljnih skriljaca" takodje skupa radnja.Islo je nekada uz podrsku OOUR FAHOP, mejutim, uz tesku nesrecu, nakon "dogadjanja naroda"..razni termiti,sakali i hijene..izmuli su i rascerecili OOUR i poslove, mislim proizvodnju oko 20.000 tona savnih cevi, od TVT

  • ddd

    22:41 // 11. 8. 2015.

    Ako su Belgijanci u XIX veku koristili nalazišta rudnika koje je objašnjenje da se u XXI veku, sa naprednijom tehnologijom ne koristi?

  • Jason Born

    09:59 // 18. 6. 2015.

    Odlicne fotografije, svaka cast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: