Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 9. 9. 2013.

| Društvo

Vrh Pravoslavne crkve u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
crkva.jpg
Crkva svetog Vasilija Blaženog u Moskvi, foto: Telegraf.rs

Na proslavu jubileja Milanskog edikta, koju 6. oktobra organizuje Srpska pravoslavna crkva, u Niš dolaze ruski, vaseljenski i jerusalimski patrijarh.

Iako je bilo planirano da liturgiju drži i aleksandrijski partrijah Teodor II, on je sprečen pa će u Niš poslati delegaciju.

Kako je ranije najavljeno, planirano je da se proslava održi 6. oktobra, a veliku liturgiju služili bi svi patrijarsi. Poglavar ruske crkve Kiril potvrdio je svoj dolazak nakon posete srpskog patrijarha Irineja Moskvi, u julu mesecu ove godine.

- Patrijarh Kiril posetiće svog brata po Hristu patrijarha Irineja, kao i bratski srpski narod - rekao je otac Ilja Košik iz Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, a prenosi Blic.

Nezvanično, jedan od uslova za dolazak patrijarha Kirila u Niš bio je i nedolazak pape na proslavu Edikta, što je i ispunjeno. Umesto pape Franje u Niš dolazi nadbiskup Angelo Skola.

Patrijasi Irinej, Kiril, Vartolomej i Teofil III služiće svečanu liturgiju, a gosti bi trebalo da budu delegati, visoki predstavnici Rimokatoličke crkve, crkava reformacije i raznih hrišćanskih međunarodnih organizacija.

To je događaj koji bi trebalo, kako je ranije najavljeno, da baci svetlo na prošla vremena i da bude povod jednog novog odnosa među hrišćanskim crkvama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • His Dudeness

    11:59 // 11. 9. 2013.

    Super...svet je oduvek gledao bas na Nis kao 2.Jerusalim hahahaha! Bice puno hodocasca, zlata, dragulja, hramova, ma ovo je raj na zemlji, Tolkinov Valinor, El Dorado...o zemljo otvori se!

  • Bista

    13:47 // 10. 9. 2013.

    Lično nisam vernik-ali mora biti jasno da će ova dva verska događaja pomoći će da Niš bude vidljiviji i poznatiji u regionu od drugih gradova koji su nam direktna konkurencija u svim sferama. Prilika.

  • miroslav

    08:09 // 10. 9. 2013.

    Ovo slave samo patrijarsi i popovi a nigde vernika. Dosta više trošenja para.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: