Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 2. 6. 2017.

| Društvo

Vrhovni sud potvrdio: Ratni rezervisti diskriminisani, država mora da ih isplati

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Protest boraca rata zbog dnevnica
VIšegodišnja borba dobila epilog na najvišem sudu u Srbiji; Foto: Vanja Keser

Da je oko 15.000 rezervista iz Nišavskog kraja diskriminisano jer im nisu isplaćene ratne dnevnice odlučio je i Vrhovni kasacioni sud. Osim ratnih dnevnica, njima će država sada morati da isplati i to što nisu bili tretirani na isti način kao njihovi saborci iz ostalih delova Srbije.

Posle borbe pred domaćim i međunarodnim sudom koja je trajala godinama, njima bi država trebalo da isplati dnevnice zbog toga što je tako učinjeno sa rezervistima koji su učetvovali u ratu 1999. godine iz Kuršumlije, Lebana, Bojnika, Žitorađe, Doljevca, Prokuplja i Blaca.

Sa učesnicima rata iz ovih opština Srbija je napravila sporazum još 2008. godine i isplatila im dnevnice, pod izgovorom da je to "akt pružanja pomoći nerazvijenim opštinama".

Međutim, kako se navodi u presudi najvišeg suda u Srbiji, od rezervista iz ovih 7 opština nije traženo da dokažu svoj socijalni status, pa njima nije isplaćena socijala, već su dobili ratne dnevnice.

Jeste izvršena diskriminacija u odnosu na druge rezerviste koji imaju prebivalište na teritoriji drugih opština, i u odnosu na tužioca koji je bio u istoj situaciji kao i rezervisti sa teritorija navedenih 7 opština - učestvovao je u odbrani zemlje u toku NATO bombardovanja 1999. godine i po tom osnovu ostvario pravo na isplatu ratnih dnevnica, koje mu nisu isplaćene - navodi se u presudi.

Vrhovni kasacioni sud je krajem marta potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu, donetu po tužbi jednog beogradskog rezerviste.

Odluke da su borci diskriminisani, podsetimo, donosili su i niški sudovi tokom prošle godine, a rezervisti su tada pozvali svoje “kolege” da i oni pred sudovima potraže pravdu.


Borci: Ne prihvatamo vansudsko poravnanje

Jedan od niških rezervista koji je i predsednik Udruženja boraca rata 1999. “Gvozdeni puk Niš” Dejan Veličković kaže da država sada ne može da očekuje da će biti vansudskih poravnanja, niti će borci prihvatiti isplatu na rate.

Imali su skoro 20 godina da se dogovore sa nama. Ne želimo nikakve hartije od vrenosti, obveznice, već samo da nam isplate naše pare i to ne na 20 ili 30 rata. Bezobrazni su i ne želimo više da čekamo, niti da se dogovaramo, jer toliko dugo čekamo svoje - kaže Veličković.


"Niški sudovi spori"

Borci su pre oko mesec dana protestovali pred niškim sudom jer procesi po njihovim tužbama, kažu, idu sporo. Veličković navodi da je iz suda dobio informaciju da treba da se odlučuje po oko 10.000 pojedinačnih tužbi, te zbog toga sudije kojih nema dovoljno, ne mogu brže da donose presude.

Kada smo čekali 18 godina, sačekaćemo još 6 meseci do godinu dana da nas isplate. Ipak, kako bismo ubrzali čitav proces mogli bismo uskoro da organizujemo novi protest - dodaje Veličković.

Podsetimo, borci su godinama protestovali tražeći svoje dnevnice, a oko 8.500 rezervista, koje je pred sudom u Strazburu zastupao niški advokat Srđan Aleksić, pre dve godine izgubilo je spor. Obrazloženje Suda bilo je da "nisu bili iskorišćeni svi pravni lekovi domaćeg pravosuđa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade Petrović

    14:20 // 22. 4. 2019.

    Postupak RS i njenih organa kao i vlade čini nesagledivu štetu građanima RS, jer ima negativan stav i pokazuje kako će proći svi građani RS koji se budu odazvali vojnom pozivu da brane svoju državu.To jeste i bila i biće sveta dužnost, ali nju kao što znamo ispunjavala je manjina dok su ostali sedeli kući ili u inostranstvu sklonjeni na vreme.Svi koji su procesuirani obveznici ubrzo su oslobođen

  • Maja Veljic

    16:06 // 9. 11. 2017.

    Dali se zna makar približan datum kada ce biti isplata jer evo jos malo završava se i 2017god

  • Dr Miggyy

    08:33 // 7. 6. 2017.

    Model i metodologiju ratnih rezervista, koje je država diskriminisala, dobili su pravdu pred Sudom, iskoristiće i penzioneri kojima po zakonom velikog vođe ΛV, protiv ustavno otima bezdušno penziju 10-20% koja predstavlja stečeno imovinsko pravo iz radnog odnosa.

    • megimarek @gmail.com

      15:56 // 14. 2. 2018.

      Objasni ti meni kako neko moze imati penziju 150 000 dinara , a neko 13 000, a plata u Srbiji vecinom 22 000 do 30 000. S tim da minimalne penzije nije ni dirao !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: