Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 9. 5. 2024.

| Društvo

Vrtići u Srbiji za neke besplatni, za neke preskupi, a mesta sve manje

Autor:Južne vesti, Bujanovačke, Glas Šumadije, OzonPressIzvor:Južne vesti, Bujanovačke, Glas Šumadije, OzonPress
vrtic, nis, foto ljubica jocic 1
Neke roditelje u niškim privatnim vrtićima dočekalo prvomajksko poskupljenje; foto: Ljubica Jocić

Oko 600 dece još čeka na mesto u vrtićima Pčelice, dok je 6.852 dece upisano u 29 vrtića, koliko ih je u Nišu i okolini. Izgradnja vrtića u Trupalu i Panteleju bi trebalo da je pri kraju, najavljeni su radovi na vrtićima u Čairu i u Duvaništu, a bilo je najava da će i fabrika Olimpias dobiti obdanište. U Kragujevcu je cena 4.209 dinara, Bujanovcu 2.600, ali je malo mesta, dok su u Surdulici vrtići besplatni. U Nišu i Leskovcu cene godinama nisu menjane, u Vlasotincu roditelji plaćaju 6.507 dinara, a roditelje dece koja idu u neke niške privatne vrtiće od 1. maja dočekalo je poskupljenje od 3.000 dinara.

Uvođenjem prijavljivanja preko eUprave, upis dece u predškolsku sustanovu je olakšan, ali i dalje u Nišu postoji lista čekanja i trenutno, prema podacima Javne predškolske ustanove Pčelica, na upis čeka oko 600 mališana. vrtic, nis, foto ljubica jocic 3 Na listi čekanja u Nišu oko 600 mališana; foto: Ljubica Jocić

Pčelica u svom sastavu ima 29 vrtića. Broj upisane dece trenutno je 6.852, a na listi čekanja je oko 600 mališana - kažu iz te ustanove.

Januara ove godine Niš je na Bulevaru Nemanjića dobio vrtić "Srna" za oko 110 dece, a u planu je da uskoro dobije još dva nova vrtića - u Panteleju i Trupalu, ali se ne zna kada jer su probijeni rokovi za završetak.

U planu je da zgrada "Medikoterapije" u Čairu postane vrtić, pošto je raspisan tender za rekonstrukciju, a vrtić je trebalo da postane i nekadašnji restoran "Lipov lad" u Duvaništu, ali je Grad odustao od rekonstrukcije.

Bilo je najava da će biti otvoren i vrtić u fabrici Olimpias, ali najava radova još nema.

Dok mnogi čekaju mesto u vrtiću za svoje dete, roditelji dece koja su deo kolektiva plaćaju i preko 6.000 dinara mesečno za državne vrtiće.

Februara ove godine roditelje predškolaca u Surdulici obradovala je vest da više neće plaćati boravak u obdaništima, a cene u Leskovcu i Nišu godinama nisu menjane. Poskupljenja su bila u Vlasotincu, gde roditelji mesečno treba da plate 6.507 dinara, a odavno je u Aleksincu boravak dece u vrtiću među najskupljim.

Sa druge strane, visoke cene prate privatne vrtiće. Oni koji imaju subvencije Grada plaćaju oko 14.000 manje od pune cene, a u nekim vrtićima je od 1. maja mesečna nadoknada uvećana za 3.000 dinara.

Veliki bezobrazluk. Subvencija nije velika, a mi nemamo drugi izbor nego dete da ide u privatni vrtić jer nema mesta u državnom - kaže jedna majka.

Puna cena u nekim privatnim vrtićima je 26.000 dinara, a roditelji moraju da do 5. plate pun iznos, dok im novac od refundacije stiže do 20. u mesecu.


Zbog manjka mesta u Bujanovcu uveden upis putem konkursa

vrtic, nis, foto ljubica jocic 4 U Bujanovcu prvi put uvedenupis putem konkursa; Ilustracija; foto: Ljubica JocićU bujanovačkom vrtiću “Naša radost“ trenutno boravi, odnosno upisano je nešto više od 650 dece, od toga njih 294 boravi u centralnom vrtiću u Bujanovcu, dok 364 (105 srpske i 259 albanske dece) boravi u Velikom Trnovcu i područnim grupama u spskim i albanskim selima.

Broj grupa u centralnom vrtiću je 11, gde spadaju 2 jaslene, 4 mlađe, 2 srednje i 3 predškolske grupe. Pored njih nalazi se još jedna mešovita grupa za albansku decu uzrasta od 3 do 5 godina, a cena mesečnog boravka u vrtiću, koju određuje Opštinska uprava, iznosi 2.600 dinara.

Lista čekanja je duga, a najveći broj dece, preko 100, je na listi čekanja za jaslenu i mlađu grupu, zbog čega se od 7. maja u Bujanovcu po prvi put vrši upis dece putem konkursa.

Do sada su za upis bile zadužene glavna vaspitačica i pedagog, a ubuduće će to sprovoditi komisija, raspisivaće se konkurs i deca će se bodovati po prioritetima, od 20 do 50 bodova. vrtic, nis, foto ljubica jocic 6 Najviše dece u Bujanovcu čeka za mlađu i jaslenu grupu; Ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Prioritet, odnosno najveći broj bodova dobijaće deca iz društveno osetljivih grupa – žrtve nasilja u porodici, iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite, deca bez roditeljskog staranja, deca samohranih roditelja korisnika dečijeg dodatka, deca sa smetnjama u fizičkom razvoju. Oni će dobiti maksimalnih 50 bodova prilikom rangiranja na konkursu. Posle toga idu kategorije za koje je predviđeno 40, 30 i 20 bodova - kažu za Bujanovačke u pravnoj službi vrtića.

Upisivanje putem konkursa predviđeno je za grupe svih uzrasta, osim za obavezni pripremni predškolski program.


Dece ima, ali mesta nema

Da je nedostatak mesta i prostora prioritetni problem bujanovačkog vrtića potvrdio je direktor Milovan Aleksić, koji je rekao da će vrtić otvoriti dve nove grupe za albansku decu i to u Domu kulture “Vuk Karadžić“ u Bujanovcu. vrtić KOSTA 24 Prolem manjak mesta; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Nove grupe su zahtev albanskih političara, a rezultat dogovora posle sastanaka predstavnika vrtića, šefa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua i predstavnika opštinske vlasti, koje je organizovalo Koordinaciono telo za jug Srbije.

U narednom periodu očekujemo opremanje dve prostorije, nakon čega sledi upisivanje albanske dece koja su sada na listi čekanja. Biće otvorena jaslena grupa i još jedna za stariju decu - od 3 do 5 i po godina – rekao je Aleksić za Bujanovačke.

Međutim, ovo je samo privremeno rešenje. Potencijalna trajna rešenja su rekonstrukcija postojećeg objekta vrtića, izgradnja novog ili konačni završetak postojeće zgrade kod naselja Karakačka u Bujanovcu.

Biće organizovane aktivnosti sa ciljem trajnog rešavanja ovog problema. Na sastanku je predloženo da Opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, jedno od rešenja bi mogao da bude i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko-pravni odnosi budu precizno definisani – navode nadležni.

Opština Bujanovac će obezbediti finansijska sredstva prvim rebalansom budžeta, dok će PU “Naša radost“ obezbediti didaktička sredstva i opremiti prostorije.


Manjak mesta problem i u kragujevačkim vrtićima

U kragujevačkim državnim vrtićima organizovanim kroz dve ustanove - "Nada Naumović” i "Đurđevdan” boravi oko 4.500 dece, dok je u privatnim vrtićima sa kojima Grad ima potpisane ugovore, a njih je 19, na boravku uz subvencije grada 2.700 dece.

vrtić KOSTA 24 Grad obećava nove i rekonstrukciju starih vrtića; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Ekonomska cena vrtića od 1. maja biće 21.045 dinara od čega 80% plaća grad, odnosno 16.836 dinara. Roditeljski deo je 20% od ekonomske cene, odnosno 4.209 dinara. Isti iznos, odnosno 80% od ekonomske cene Grad plaća po detetu i u slučaju da dete boravi u privatnom vrtiću, dok roditeljski deo može biti veći od 4.209, koliko je deo koji plaćaju u državnim, jer privatnik sam određuje svoju komercijalnu cenu i ona je različita od vrtića do vrtića.

Na pitanje portala Glas Šumadije koliko dece u ovom trenutku čeka na upis, Dušan Aleksić, Član Gradskog veća za obrazovanje, kaže je da je u toku bodovanje za upis nove generacije jer je konkurs završen pre par nedelja.

Po završetku bodovanja znaće se koliko dece ostaje "ispod crte" za upis u državne vrtiće. Zatim sledi upis na upražnjena mesta u privatnim i, tek po završetku i tog ciklusa, znaće se koliko zainteresovane dece ostaje bez subvencija.

Kako je svake godine broj prijavljenih za upis sve veći, i pored konstantnog povećanja broja subvencionisanih mesta, lista čekanja je velika i bude nešto ispod 1.000. Razlog tome je, pored konstantnog rasta broja prijavljene dece, i činjenica da godinama nije ulagano u izgradnju novih kapaciteta, a da su neki stari državni vrtići, koji su se nalazili u objektima koji su bili u restituciji, van funkcije, jer je imovina vraćena privatnim licima.

Kako bismo smanjili listu čekanja za subvencionisani boravak dece u vrtićima, ove godine smo u budžetu odvojili blizu 90 miliona dinara za gradnju novog objekta kapaciteta 140 mesta na Bubnju. Pored toga, obezbedili smo parcelu za gradnju još jednog vrtića kapaciteta 270 mesta u Erdeču, koji finansira Ministarstvo prosvete. Završetkom izgradnje ova dva objekta, lista čekanja će biti smanjena za 400 mesta - navodi Aleksić.

Pored navedenih vrtića, Grad obećava i rekonstrukciju vrtića "Kolibri” u Bagremaru u vrednosti od 20 miliona dinara, kao i uređenje vrtića "Crvenkapa” koji je bio zahvaćen požarom.

U planu za 2024. godinu je i uređenje dvorišta tri gradska vrtića, uređenje prostora i formiranje tri mešovite grupe u seoskim sredinama, kao i zamena stolarije na vrtiću "Zeka” iz javno-privatnog partnerstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sandra

    22:18 // 9. 5. 2024.

    Vrtić na Panteleju, od onoliko prostora na Panteleju sramota gde je lociran vrtić i kapacitet vrtića je sramota, koliko dece ima na Panteleju, neće biti mesta ni za polovinu. Bilo je prostora da se napravi mnogo veći vrtić, čak i svoje dvorište da ima, izgleda kao malo veća baraka.
    Koji su kriterijumi za formiranje liste za prijem dece u Pčelicu, da li iko zna.

  • Aca

    22:11 // 9. 5. 2024.

    Kažete subvencije za niške vrtiće, a uslovi da bi uopšte dobili subvenciju...
    Koliko dece imate u Pčelici čiji jedan od roditelja ne radi, znamo svi kako su to uspeli? A mi koji radimo, strepimo svakog septembra da li ćemo dobiti subvencije zbog Pravilnika koji nije promenjen godinama.

  • Palilulac

    19:49 // 9. 5. 2024.

    ...a jel vi znate da postoji solidan broj dece koja ne ide u vrtić a tamo je upisana, čuvaju mesto i plaćaju 50% manju cenu, kao bolesni svaki mesec

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: