Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 25. 4. 2020.

| Društvo

Vučić: Svakog dana ima preminulih iz Gerontološkog centra u Nišu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti, Pink
Gerontološki
Još se ne zna tačan broj preminulih; foto: JV

Iako se tačan broj žrtava virusa korona iz Gerontološkog centra u Nišu ne zna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ovaj virus u tom centru napravio pomor i da mrtvih ima svakoga dana. On je rekao da je prethodna noć bila jedna od najtežih noći po broju preminulih, da je više od 5 osoba preminulo do jutros, a da je to pre svega "zbog onoga što se desilo u Nišu".

Dok je epidemiolog Branislav Tiodorović pre dva dana rekao je da je ukupno 5 ljudi iz niškog Gerontološkog preminulo od posledica virusa korona, a potom juče zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla da nema precizne podatke i ne može da kaže tačan broj smrtnih ishoda, da je reč o nezanemarljivom broju rekao je Vučić.

Na jedno malo mesto je ušla korona, kao što je taj Gerontološki centar u Nišu, pomor nam je napravila. Svakoga dana što slušate 5 mrtvih, 5 mrtvih, do jutros je više od toga, videćemo kako će biti do 15 sati, uvek imate imate preminule iz Gerontološkog centra u Nišu. Jedan, dva, tri, četiri. Uvek. I to će da nam bude slučaj, nalažalost, i u danima koji dolaze. I sad zamislite da nismo vodili računa o starijima - rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je za Pink napomenuo da je noć iza nas užasna i jedna od najtežih i "to je pre svega zbog onoga što se desilo u Nišu".

Ovo u Nišu to je katastrofa koja nam se dogodila. Srećom dogodila se takva katastrofa na jednom mestu ili možda ušla u 1 ili 3 objekta, a u Engleskoj imate hiljade i hiljade mrtvih, u Americi hiljade i hiljade, u Francuskoj hiljade i hiljade, zbog ulaska u staračke domove - rekao je Vučić.

I koliko je zaraženih iz Gerontološkog centra nadležni ne govore, već su podaci koje su izneli da je ta cifra oko 200.

Kada se desila ta prvobitna detekcija unosa ovog virusa u staračke domove od kojih je najviše bilo upravo u Nišu, u tom prvom momentu je ovaj virus potvrđen kod 151 osobe, onda naredna dva dana kod još 14, tako da je ukupan broj bio 165. Onda znamo da se desilo pojedinačno takođe otkrivanje slučajeva obolelih i u nekim drugim manjim centrima, tako da je u jednom momentu ukupan broj bio oko 200 - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je juče navela da nema tačan broj preminulih iz ove ustanove.

Nažalost, desili su se i neki smrtni ishodi, znamo da su se dešavali i tokom samog transporta o tome je već bilo izjava u medijima. Pacijenti su svi praktično imali hronična oboljenja i pridružena stanja, radilo se o starim pacijentima, ali ja sad u ovom momentu ne mogu tačno da vam kažem ukupan broj smrtnih ishoda. O tome smo obaveštavali iz dana u dan kumulativno ne mogu da vam kažem, ali nije problem u narednom vremenskom periodu da vam i to kažemo, ali znamo da je sve veći broj onih koji su izlečeni sa potpuno normalnim sada kliničkim nalazom, čak i oni koji su imali pneumoniju i da se postepeno vraćaju u ustanove iz kojih su i došli - kazala je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, 12. aprila je saopšteno je korona "ušla" u niški Gerontološki centar i da ima 6 zaraženih, da bi dan kasnije ta brojka bila 135 zaraženih korisnika i 4 zaposlena kod kojih je potvrđen virus, a uhapšen je direktor ove ustanove jer nije, kako su rekli iz policije, preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID-19.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    10:45 // 26. 4. 2020.

    Posle haha konferencije rekao sam da ce ovo biti JEDINA USPESNA REFORMA, koja ce da omoguci PIO fondu da izadje iz krize. O tom USPEHU ONI PRICAJU, a ne o uspehu savladavanja virusa

  • Petar Peric

    02:48 // 26. 4. 2020.

    Prošla noć je bila tragična po broju preminulih pre svega u Gerontološkom centru u Nišu a pojavilo se i novo žarište u Negotinu.

    Ovo su posledice kikseva od pre dve nedelje.
    Nakon ulaska virusa u Gerontološki centar u Nišu ovo je očekivano ali bi trebalo u narednom periodu da ispoštujemo sve mere predostrožnosti, zaštite i privedemo ovu borbu sa virusom COVID-19 kraju.
    Iskreno se nadam da će

  • Maja

    20:30 // 25. 4. 2020.

    Tužno, naši najstariji sugrađani plaćaju i najvišu cenu ove opake epidemije.

    • Miro Đ

      08:12 // 26. 4. 2020.

      Maja:Na žalost i ovakve stvari se dešavaju kada ovaj opaki virus napadne ovu populaciju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: