Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 24. 3. 2018.

| Društvo

Vučić i Brnabić u Aleksincu na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Aleksinac5
Pripreme pred večerašnju manifestaciju koja se održava u znak sećanja stradale u NATO agresiji; foto: N. S.

Aleksinac je ove godine grad domaćin ceremonije obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju. Manifestacija koja je na nekoliko dana blokirala centralne aleksinačke ulice počinje večeras od 20 sati, a najavljen je dolazak državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Na današnji dan pre 19 godina počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana, a u znak sećanja na stradale održava se ceremonija obeležavanja godišnjice. Aleksinac3 Pripreme pred večerašnju manifestaciju koja se održava u znak sećanja stradale u NATO agresiji; foto: N. S.

Zbog generalne probe večerašnje manifestacije tokom jučerašnjeg dana Aleksinčani su mogli da čuju sirene za uzbunu i hor, a pojedini građani kažu da od dana sećanja na žrtve nije trebalo praviti ovakav “spektakl”.

Mnogi negoduju i zbog blokiranja centralnih ulica, koje su zbog postavljanja bine nasred najprometnije raskrsnice nekoliko dana zatvorene. Kako su najavili na sajtu Opštine, tako će biti do sutra. Aleksinac1 Pripreme pred večerašnju manifestaciju koja se održava u znak sećanja stradale u NATO agresiji; foto: N. S.

Za potrebe održavanja ceremonije, do nedelje, biće zatvorene sledeće ulice: Dušana Trivunca (od Tihomira Đorđevića do ulice Drakčeta Milovanovića), Knjaza Miloša (od ulice Tihomira Đorđevića do ulice Momčila Popovića), Momčila Popovića (od ulice 7. juli do ulice 13. oktobar) - napisali su na sajtu.

Pozvali su sugrađane da u “gradu stradalnika” prisustvuju državnom obeležavanju ovog značajnog istorisjkog događaja, koji će se održati ispred Doma kulture gde je postavljena bina. Aleksinac2 Pripreme pred večerašnju manifestaciju koja se održava u znak sećanja stradale u NATO agresiji; foto: N. S.

Najavili su da će večerašnjem programu prisustvovati državni vrh Srbije na čelu sa Vučićem, a kako je najavljeno na sajtu Vlade Srbije manifestaciju u Aleksincu će posetiti i premijerka Ana Brnabić.

Podsetimo, prošle godine se centralna državna ceremonije obeležavanja godišnjice NATO agresije održala kod železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri, gde su 12. aprila 1999. godine NATO avioni pogodili putnički voz.

78 dana bombardovanja

U NATO agresiji koja je počela 24. marta 1999. godine nešto pre 20 sati, zbog navodne "humanitarne katastrofe" na Kosovu i Metohiji, 19 zemalja Alijanse je, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, napala tadašnju SR Jugoslaviju. 

Tokom 78 dana bombardovanja stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega oko 500 civila među kojima 79 dece, a ranjeno je oko 12.500 ljudi. 

Bombardovanje je završeno 10. juna 1999. usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a Vojska Jugoslavije se povukla sa Kosova i Metohije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    07:31 // 25. 3. 2018.

    Da nije mozda otkazao neku utakmicu?

  • Dejan Pavlovic

    12:15 // 24. 3. 2018.

    Pitajte Vučića zasto najveca fabrika Gramer u Aleksincu otpusta radnike i proverite da li je tacno da se smanjuje broj radnika za vise od 50% do 2020god!ove nedelje je otpusteno 30 radnika bez ikakvih najava unapred!!!informacija je 100% tacna

  • Vjuer

    12:06 // 24. 3. 2018.

    Umesto demontaže semafora i stubova, komunalci su mogli da poprave nešto u ovom zapuštenom gradiću. Ne ulazim u (ne)opravdanost ceremonije, ali nije lepo da se poeni prikupljaju na ovaj način. Pitanje je šta je očekivani rezultat ovakvog digađaja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: