Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 23. 1. 2024.

| Društvo

Vučić i Grujičić saglasni da je niško porodilište "užasno" i "jadno", ali najavljuju različite rokove za obnovu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gak
Predsednik kaže do 2027, ministarka - do kraja ove godine; ilustracija; foto: JV/V. Milić

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje renoviranje niškog porodilišta do 2027. godine, ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da će ono biti rekonstruisano ili da će biti izgrađeno novo do kraja ove godine i da se traži najbrži način za to jer je postojeće “u jadnom stanju”.

“Užasno” - reč je kojom je predsednik opisao stanje niškog porodilišta na prezentaciji programa “Skok u budućnost - Srbija 2027”, kada je rekao da će ono do 2027. godine biti renovirano. Ministarka tri dana kasnije navodi da je “u jadnom stanju”, ali je rekonstrukciju ili izgradnju novog, gostujući na televiziji K1, najavljuje za ovu godinu.

Niš ima veliki problem sa porodilištem, koje je zaista u jadnom stanju i tu gledamo da nađemo najbržu varijantu kako da rešimo taj problem, jer oni imaju oko 4.000 porođaja godišnje i to je veliki broj porođaja, plus je to tercijarna zdravstvena ustanova, tamo se rade i ginekološke i onkološke operacije - navodi Grujičić.

Gledaće, dodaje, da se što pre pronađe privremeno rešenje dok se stara zgrada ne rekonstruiše ili ne napravi još jedna istih kapaciteta.

Inače, niško porodilište staro je više od pola veka, neke porodilje ga porede sa ratnim bolesničkim sobama, a nadležni već više od tri godine uveravaju da je prioritet za rekonstrukciju i daju obećanja koja do danas nisu ispunjena.

Nakon što su 2022. godine žene svedočile o akušerskom nasilju i žalile se da je niška Klinika za ginekologiju i akušerstvo u jako lošem stanju, usledile su ponovo brojne najave renoviranja sa različitih strana.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić rekao je aprila prošle godine da je država izdvojila 900 miliona dinara i da će GAK biti rekonstruisan do kraja 2023. Krajem godine izjavio je da i njega interesuje kada će krenuti renoviranje.

Međutim, ni tada najave obnove nisu stale. Već u decembru Grujičić ponovo najavljuje, ali samo mogućnost renoviranja, za 2024. godinu.


Ministarka: Za slučaj u Vranju moraju da odgovore unutrašnja i spoljašnja kontrola

Osvrnula se Grujičić i na slučaj 36-godišnje Vranjanke Snežane Jović, koja je juče rekla da je agoniju koju je proživela na porođaju prijavila policiji, rekavši da unutrašnja i spoljašnja stručna kontrola treba da odgovore o tome.

Od Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, kako kaže, Ministarstvo očekuje pravljenje protokola striktnog ponašanja u vezi sa tim koju intervenciju sprovoditi kada dođe do komplikacija.

Svaki slučaj je za sebe, ali mora da postoji neki pravilnik kojeg ćemo se svi mi kao medicinski radnici držati - ističe ministarka.

Srbija takav pravilnik nema, iako on postoji u svim zemljama u Evropi, kao i u Americi, kaže Grujičić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Porodilja

    13:46 // 24. 1. 2024.

    M.S. nije jedini! Vecini zena koje je poradjala, ne samo psihicki vec i grubom i nestrucnom procedurom je zakomplikovala porodjaj cuvena V.H. , tako da pprodilje nakon njenog zahvata vise i ne pomisljaju na jos jedan porodjaj, ikada! A nekima je i sama V.H. svojim neznanjem tu mogucnost oduzela!

  • Pazite se i ginekologa

    09:51 // 24. 1. 2024.

    Osim očajne higijene u porodilištu pazite se i pojedinih ginekologa koji su u stanju da svojom bahatošću zagorčaju život budućim porodiljama.Posebno je na lošem glasu ginekolog M. S. za kog se u pojedinim doktorskim krugovima priča da je najbolji,najškolovaniji,najuticajniji...A zapravo je samo nabeđen i prepotentan...Tako da za sve porodilje i njihove partnere savetujem oprez!

    • Mina

      11:16 // 24. 1. 2024.

      Sto si prepotentniji i nepristupacniji sigirno si skuplji.
      Kao ma zato je skup. Takav imidz fura.

  • Значи тако

    08:27 // 24. 1. 2024.

    Има за балове, купове радивоја кораћа, има за прославе на трговима а нема за обнову породилишта, е моје нишије јадни сте где год да сте, били сте јадни 17. децембра 2023. биће те јаднији још више маја месеца.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: