Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 13. 8. 2023.

| Društvo

Vučić i fabrike u Nišu - kojom brojkom se hvali, a koliko je zapravo otvoreno

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
800x600_Vucic-foto-Vanja-KEser
Vučić se hvalio većim brojem fabrika; foto: JV/Privatna arhiva

Redovno obraćanje na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekfencijom, predsednik Aleksandar Vučić još jednom je iskoristio da pred građanima Srbije uputi pohvale samom sebi, kako je samo u Nišu otvorio 8 fabrika i da dovodi još dve. Osim što je brojka upola manja, dok predsednik preuzima sve zasluge, na zvanično otvaranje i nova radna mesta u kineskoj fabrici Šinju, Nišlije još čekaju.

Ovo nije prvi put da predsednik niške novootvorene fabrike predstavlja kao svoj veliki uspeh, pa je tako 2018. godine tvrdio da ih je 6 otvorio, a već naredne 2019. godine, umanjio je taj broj za jednu fabriku.

Sada, 4 godine kasnije, kaže da ih je 8, kao i da stižu nove.

Osam fabrika sam otvorio u Nišu, uskoro idu još dve fabrike, Palfinger i Ariston, deset fabrika ću lično da učestvujem u dovođenju i otvaranju u Nišu - rekao je Vučić u "Ćirilici".

dzonson1 Novi proizvodni; foto: JVIpak, predsednik kao da je preuzeo sve zasluge za otvaranje novih fabrika u Nišu, pa se uloga gradskih vlasti, koje su takođe učestvovale i davale zemljište, našla u senci Vučićevog "podviga".

U vreme dok je Zoran Perišić bio gradonačelnik, 2014. godine, završena je izgradnja fabrike "Džonson elektrik" u Nišu, a na toj "svečanosti" kao prvi potpredsednik Vlade, pojavio se i Aleksandar Vučić. 320x0_dzonson2 Vučić na potpisivanju Memoranduma o razumevanju; foto: JV

Godinu dana kasnije, kao premijer Srbije, u istoj fabrici, prisustvovao je otvaranju nove proizvodne hale i potpisivanju Memoranduma o saradnji.

2018. godine, dok je na čelu Grada bio Darko Bulatović, otvorena je fabrika Leoni, a Vučić je tada poslao poruku zaposlenima da moraju mnogo da rade, “da se znoje”, uz želju da teško i naporno rade.

Kompanija Leoni u Srbiju je, inače, došla 2009, u vreme kad je Aleksandar Vučić bio u opoziciji. Leoni Niš Kažu da su i dalje gužve i da rade jedni preko drugih; foto: čitalac

Takođe, 2018. godine, u dva dana u Nišu su otvoreni prvi proizvodni pogoni dve fabrike - austrijski Cumtobel koji proizvodi rasvetu i filipinski IMI koji pravi automobilske komponente.

Na obe svečanosti prisustvovao je Vučuć, tada već kao predsednik Srbije. Otvoranje-Cumtobel-4--foto---Vanja-Keser Otvaranje "Cumtobela"; foto: Vanja Keser

Vučić je ostao upamćen i po izjavi kako je popio čašicu rakije kad je Cumtobel pristao da dođe u Niš.

Zima je bila, hladan dan kad su mi javili za Cumtobel. Samo 2 puta sam za sve vreme u Vladi popio čašicu od 0,3 cl rakije i to je bio jedan od ta 2 momenata - rekao je tada Vučić.

šinju Fabrika još nije zvanično otvorena; foto: T. T.Iako prethodnih godina nije otvorena nijedna nova fabrika u Nišu, kineski Šinju koji je još 2021. trebalo da počne sa radom i zapošljavanjem 1.000 radnika još nije zvanično otvoren. Traje probna proizvodnja i u njoj radi svega 150 radnika iako se Vučić hvalio mnogo većim brojem.

Hvalisanje je prešlo i na gradsku vlast, pa je tako većnik Nenad Stanković najavio nove investicije - da je izvesna izgradnja austrijske kompanije Palfinger, kao i da je u toku izgradnja kineske firme Jusei mašineri, koja je dobavljač za Šinju.

U međuvremenu, dok su Nišlije čekale na nova radna mesta, država je ranije odobrila novu pomoć toj kompaniji u vidu 130 ari građevinskog zemljišta, u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    11:22 // 12. 9. 2023.

    Samo vas čitam i raznišljam: Imate li vi ikoga ko je živeo u Nišu i recimo Kragujevcu od 2002 do 2015 ili ste baš i stanovnici ta dva grada? Ako jeste, a ja imam širu porodicu i mnogo prijatelja u oba grada, kako olako zaboraviste taj period! Koliko vas je radilo ili bolje, koliko vas je imalo platu u tom periodu? Mržnja vam pomutila pamćenje! Kamperi u mom kampu Niš- Kragujevac vratili se od 2019

  • Ascari

    10:15 // 15. 8. 2023.

    I opet laže, a predsednik. I ne zna da računa. Popio je deset puta više, 3 cl, odnosno 0,3 dl, a 30 ml. Sigurno nije popio samo 3ml, to bi špricem morao da izvlači.

  • Miki

    19:27 // 14. 8. 2023.

    I ove fabrike imaju problema sa manjkom radne snage jos dve bi bilo previse jedino da programom OTVORENI BALKAN dovede radnu snagu sa strane pa i za njih da stranim investitorima novac za svakog zaposlenog.Covek velikig srca ujedinitelj

    • Prorok

      11:58 // 15. 8. 2023.

      Ujedinio je budale širom Srbije da veruju svemu što laže....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: