Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 20. 3. 2018.

| Društvo

Vučić kao premijer u Nišu kritikovao porodilje, kao predsednik moli žene da rađaju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vučić
Vučić kao predsednik "promenio ploču" i "odrešio kesu" za žene koje rode treće i četvrto dete; foto: A. K.

Kada je u oktobru 2016. boravio u Nišu, tada premijer Aleksandar Vučić kritikovao je porodilje koje imaju pravo duže da budu na porodiljskom nego one u Nemačkoj, kao i one koji uzimaju novac “po detetu” pa ne moraju da rade, a sada ih kao predsednik Srbije moli da rađaju i “odrešio je kesu” za žene koje rode treće i četvrto dete.

Moleći ljude da “razmišljaju o svojoj otadžbini”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno se “obratio naciji” povodom dve teme od, kako je istakao, najvećeg nacionalnog značaja - Kosovu i Metohiji i merama za podsticanje rađanja. Na dugoj i emotivnoj konferenciji za novinare Vučić je, ovog puta kao predsednik države, izneo potpuno drugačije stavove od onih koje je izrekao u Nišu kao premijer pre godinu i po dana.

Zamolio je žene da rađaju, a posebno je apelovao na one iz Topličkog okruga, jer za 40 godina, kako je naglasio, “nećemo imati ni državu ni narod”.

Mi sutra nećemo imati da napravimo gvozdeni puk u čitavoj Toplici zbog nedostatka dece - rekao je Vučić.

Govoreći o tome da se u Srbiji rađa sve manje dece, Vučić je zamolio građane da “razmišljaju o svojoj otadžbini”, jer broj novorođenčadi stagnira i u Beogradu i drugim razvijenijim gradovima u Srbiji. Smanjenje broja dece u porodici, poredio je sa povećanjem broja automobila.

Nama se uvećava samo broj automobila u Beogradu, a dece nema - istakao je predsednik.


A nekada kritikovao porodilje i govorio da "kukaju"

Iako je problem sa natalitetom Srbija imala i u Vučićevom premijerskom mandatu, on je o tome govorio kao o "pričama i kuknjavi", a upravo je na konferenciji u Nišu poredio porodiljsko bolovanje u Srbiji i Nemačkoj, ne bi li ukazao da ženama koje rađaju i nije tako loše, kao što govore.

Dakle pošto stalno kukaju svi kako nemamo, kako imamo problema sa demografijom, jer malo prava imaju porodilje. Porodilje kod nas imaju 12 meseci, 18 meseci, pa do 2 godine, a u Nemačkoj da se obesite ne možete da dobijete 6 meseci - rekao je tada Vučić.

Ipak, kako su Južne vesti već pisale, ispostavilo da to nije tačno, jer prema podacima sa sajta Vlade Nemačke, ne samo da majka ne mora na posao “dva meseca nakon porođaja” kao što je to rekao Vučić, već pravo na odsustvo ima i otac, a u posebnim situacijama mogu i baka ili deka.

Tadašnji premijer istakao je i da “ne mogu da se poklanjaju pare”, a kao primer naveo je socijalne slučajeve, koji mesečno dobijaju nekoliko hiljada dinara “po detetu”, pa ne moraju da rade.

Znate kako to izgleda - ja sam, koliko godina već imam, toliko mator imam dvoje dece, socijalni slučaj, uzmem po 4.000, 4.500 dinara na po dete, 9.000, plus 10, 11.000 ovako, eto meni minimalne plate, što ja da idem onda da radim. Znate koliko takvih slučajeva imamo, jer znate da se i na po dete dobija novac - pojasnio je tada Vučić.


"Majka koja rodi 3. i 4. dete dobiće 30.000 mesečno od države, da ništa ne radi"

Ipak, predsednik Vučić je sada "promenio ploču", ali i "odrešio kesu", jer je pre nekoliko dana u svom obraćanju pojasnio na koji način će Vlada Srbije pokušati da motiviše žene da rađaju. Prema Vučićevim rečima, majke će za prvo dete ubuduće dobiti 100.000 dinara jednokratne novčane pomoći.

One koje rode drugo dete, od države će 2 godine da dobijaju mesečno 10.000 dinara, rekao je Vučić, a za treće će primati 12.000 dinara mesečno čak 10 godina. Žene koje rode i četvrto dete dobiće iz budžeta 18.000 evra za 10 godina.

To vam govori kolika je bolest i koliki je problem sa kojim se suočavamo. To će nas koštati 12 miliona evra i to ćemo krenuti kao podstrek za svako dete rođeno od 1. januara 2018. godine. Majka koja rodi 3. i 4. dete dobiće 30.000 mesečno od države, da ništa ne radi, samo da rodi 3. i 4. dete i ima prebivalište u Srbiji - pojašnjava Vučić.


“Da pokažete majci ultrazvuk i da čuje otkucaj srca, pa neka se odluči”

Predsednik Vučić je govorio i o ženama koje se odluče na abortus, a iako kaže da one imaju pravo da odluče hoće li da rode ili ne, "to mora da bude po proceduri". Time, kako kaže, država želi da zaštiti majke od zloupotrebe, ali i da im omogući da neko još jednom razgovara sa njima pre abortusa, "pa onda neka donesu odluku da li žele da rode ili ne".

Pa 48 sati kod ovlašćenog lekara, a oni koji to rade neovlašćeno će da odgovaraju. Kod ovlašćenih lekara, ali onda morate da pokažete majci ultrazvuk i da čuje otkucaj srca, pa neka se odluči, nije problem, ima pravo da se odluči. Imate danas i 4D pa neka se odluči, ali to mora da bude po procedurama, da zaštitimo majke, da ne budu povređivane u privatnim ordinacijama koje nemaju nikakve dozvole za kiretaže - istakao je Vučić.


Mihajlović: Svi imamo odgovornost prema državi u kojoj živimo

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je juče u Nišu navela da je imala prilike da čuje napade na predsednika Vučića zbog ovakvih izjava, jer mnogi kažu da je on "time napao žene", ali ona ističe da ne razume šta je problem u tome ukoliko prvi čovek ove države kaže “mi imamo problem”.

Dakle imamo problem i taj problem se zove niska stopa nataliteta, tačnije mnogo više nas umire, nego što se rađa. Ako hoćemo da Srbija postoji i ako svi ovi putevi i sve ovo što radimo neće imati ko da radi, neće imati za šta da ih imamo ukoliko ne budemo našli načine. Svuda u svetu postoje takvi problemi i načini da nam se poveća broj rođene dece - rekla je Mihajlovićeva.

Podsetimo, o problemu nataliteta predstavnici Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić govorili su i prošle godine, jer nas je svake godine za 35.000 manje, a sa druge strane neke žene i dalje vode borbu sa sistemom zbog ostvarivanja prava na porodiljsko bolovanje, za šta je jedini "lek", kako je rekla ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, obraćanje Sudu.

Roditelji i predstavnici udruženja su nedavno predložili da porodice koje imaju više dece manje plaćaju struju i grejanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Juzne Vesti Genijalci

    08:05 // 22. 3. 2018.

    Bravo za juzne vesti, kakva paralela kako vam mozak radi svaka cast
    Ustvari Hvala vam sto postojite da nam ukažete na ovako nesto ljudi su strasno depresivni pa se ovako nesto ne bi ni setili, da je neko nekad izgovorio a posle sebe demantovao.

  • RAZOCARAN

    21:52 // 21. 3. 2018.

    Lepo,ali zalosno.Zasto zalosno?Ovo je trebalo odavno da se donese,ali je drzava napravila lepu matematiku.Umesto da se odliv mladih zaustavio oni podsticu majke na radjanje,a u Srbiji zene prvo dete rode po statistici u 34god.Kada da rode trece i cetvrto dete?A sta je sa nama koji imamo 4 deteta i to maloletna?Da li taj zakon vazi i za nas ili smo mi krivi sto smo pravili decu pre zakona?

  • Mirko

    17:19 // 21. 3. 2018.

    Jedinke se razmnožavaju kad postoje povoljni uslovi, tako je u prirodi. Narod je kolektivno u depresiji, ne samo zbog novca i posla nego i zbog međuljudskih odnosa, kolektivno mu se ispira mozak, na položaj dolaze neškolovani, studiraju i muče se na fakultetu da bi neko s kupljenom diplomom dogurao do direktora. Majke se otpuštaju kad zatrudne ili se ne zapošljavaju jer će da izlaze s posla

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: