Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:57, 23. 3. 2020.

| Društvo

Vučić najavio masovna testiranja na koronu, niška Vojna bolnica za najteže pacijente

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
korona eprupvete test
Od sutra ozbiljnija testiranja; ilustracija; foto: Flickr/Governor Tom Wolf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je promena pristupa u borbi protiv virusa korona glavni zaključak sastanka sa stručnjacima iz Kine, te da će sada krenuti masovna testiranja svakoga za koga se posumnja da ima virus koronu ili da je bio u kontaktu sa zaraženim. To će zahtevati i drugačiju organizaciju, pa je najavio da će između ostalog u niškoj Vojnoj bolnici biti smešteni najteži pacijenti, kao i da postoji mogućnost da će oni sa najblažim simptomima biti u hali “Čair”.

Za poslednjih 18 dana, od kada je u Srbiji detektovan prvi slučaj zaraženog od korone, testirano je nešto više od 800 osoba (manje od 50 dnevno), a bilo je žalbi građana da ne žele da ih testiraju.

Ipak, sada Vučić najavljuje potpuno drugačiji pristup - masovno testiranje za svakoga na koga se posumnja da je zaražen ili ko je imao kontakta sa nekim za koga se utvrdi sa ima virus koronu. Ovo će krenuti "za oko 48 sati", kaže Vučić, kao i da testova za naredne dane ima, a novi će stići iz Kine.

Biće mnogo obimnijeg testiranja nego do danas. Da pokušamo da istražimo gotovo sve kontakte sa svim licima koja su bila sa zaraženima, i sa svim novim licima koja budemo imali. Da pokušamo taj krug dodatno da proširujemo. Naravno, sve one koji se javljaju da imaju simptome, podrazumeva se. U prvih pet dana kada zahvatimo sve te za koje smo mi mislili i te koji se javljaju sa simptomima, dalje ćemo da idemo ćemo da zadiremo u zdravo tkivo i biće ih sve manje - priča Vučić.

Sa više testiranih biće i više potvrda zaraženih, plan je i da se oni sa "apsolutno blagom slikom" hospitalizuju, a Vučić kaže da je plan da se sa tolikim brojem pacijenata izbori pomoću trijaže.

Od ranije se zna da se na beogradskom Sajmu postavljaju kreveti za neke buduće pacijente, a sada je Vučić najavio isto za još nekoliko hala u glavnom gradu Srbije, a mogućnost za isto i u novosadskoj hali “Spens”, te niškom “Čairu” ili nekoj od kasarni.

Te ljude koje testirate morate da lečite drugačije, jer će ih biti mnogo više. Tu će policija da obavi veliku ulogu, da kontroliše ljude u samoizolaciji i te kazne će biti žestoke - 3 do 12 godina zatvora. Druga stvar je trijaža. Lakše bolesnike ćemo da smeštamo recimo u Beogradu, da to budu najlakši bolesnici koji će brzo da ulaze i brzo da izlaze, ali da ispratimo bolest do kraja - rekao je Vučić.

Pacijenti koji budu bili u natežem stanju, navodi Vučić, na jugu Srbije će se smeštati u niški Klinički centar, na Kliniku za plućne bolesti, koja se nalazi u starom delu Kliničkog centra, a verovatno i u nišku Vojnu bolnicu.

Danas je drugi dan kako policijski čas traje od 17 do 5 sati, a kada ga je produžio sa devet na 12 sati, Vučić je najavio i mogućnost da će potpuno zabraniti napuštanje domova svima. Ipak, kineski stručnjaci su mu, kaže, rekli da nema potrebe za tim, osim ako u periodu kada je dozvoljeno kretanje ne budu svi na ulicama.

Podsetimo, povećanje broja obolelih je zabeleženo i danas, a evidentirana je i treća žrtva koronavirusa u Srbiji.

Sve o koroni na jugu Srbije pročitajte - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:17 // 27. 3. 2020.

    Situacija će se još izkomplikovati. Planovi su rađeni prema situaciji u zemljama gde je svest građana oko bolesti na drugom nivou. Širenje će sigurno ići uzlaznom putanjom dok nebude donet zakon da se na ulicu ili u objekte može ući sa maskom. Maska služi da zaustavi prskanje kod zaražene osobe. Kod kašljucanja, kijanja, nakašljavanja širenje je neminovno. Videćemo šta će biti!!!

  • qgo

    18:25 // 24. 3. 2020.

    MOze li jedno pravnicko pitanjce? Do sada nisu dozvoljavali da se objave imena obolelih pod plastom zastite podataka o licnosti, zar ne? Ako smestite sve na sajam ili u Cairsku halu, svi ce onda znati identite obolelih. Da li to zastita podataka o licnosti odjednom ne vazi ili jednostavno zakon za neke vazi a za neke ne?

  • Mika

    16:42 // 24. 3. 2020.

    Uh... al' se botine ostrvile odmah! Sta vam sad daju- maske, rukavice, asepsol- sendvic ?!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: