Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:08, 14. 3. 2022.

| Društvo

Vučić o potencijalnoj gasnoj krizi: Ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije biće potpuna katastrofa

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vučić
Vučić u Vranju obećao i pomoć poljoprivrednicima s gorivom; foto: M. D.

Najavu da će Bugarska zaustaviti tranzit ruskog gasa ukoliko ga Rusija bude plaćala u rubljama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje kao katastrofalnu za Srbiju. On je prilikom posete Vranju najavio pomoć poljoprivrednicima oko točenja goriva, a rekao je i da svega ima dovoljno i da će se pšenica uskoro izvoziti u Albaniju i druge zemlje u regionu.

Vesti o posledicama krize u Ukrajini sve su lošije, kaže Vučić i ističe da ga je najava Bugarske da će ako Rusi počnu da plaćaju tranzit gasa u rubljama zaustaviti tranzit preko balkanskog toka “pogodila kao grom iz vedra neba”.

Ako nam to ukinu ne znam šta da radimo. Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno. Ne znam šta da kažem, borimo se na dnevnom nivou - navodi Vučić.

Dodaje i da svi ostali odnekud mogu da dobiju gas, ali da Srbija nema odakle osim preko Ukrajine i Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske.

Sve što je rađeno godinama, što je stvaran, uspešniji sistem neko sruši za mesec dana, iako ste ni krivi ni dužni i platili ste milijardu i po evra za taj gasovod da bi gasa imalo uvek - kaže predsednik.

On je u Vranju rekao i da podaci o potrošnji goriva za vikend pokazuju da se tržište umirilo i da bi do srede trebalo da se donese zaključak o tome kako pomoći poljoprivrednicima s gorivom.

Razmatramo mogućnosti, do srede bi trebalo da se donese zaključak i kako, do koje količine i za kolike površine, za registrovana poljoprivredna gazdinstva, da ljudima dajemo u kanistere. Ne želimo švercovanu robu, da nam se to pojavljuje na ulici... Hoćemo da pomognemo poljoprivrednicima - objašnjava Vučić.

Tvrdi da Srbija svega ima dovoljno i da će u najkraćem mogućem roku biti dozvoljen izvoz ugovorene pšenice u Albaniju, ali i u druge zemlje u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima stare i nove ugovore o izvozu 350.000 tona pšenice, ali je zamolio Vladu da zaustavi izvoz jer bi tako nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marry

    13:16 // 15. 3. 2022.

    Posle Korone i angazovanja zdrastvenih radnika,dosao je red na fizicare, hemicare i naucnike da prave nove izume i koriste nase vremenske uslove ( vodu,vetar, zimu,kisu,sneg,sunce) i pretvaraju sve u korisnu energiju.
    Kao sto se iskoriscava stajsko djubrivo...treba se resiti i otpada...

  • Nislija

    22:11 // 14. 3. 2022.

    Evropa je napravila veliku glupost sa tim sankcijama jer ih je sama sebiuvela i trpi veliku ekonomsku stetu zbog toga. Uvesti sankcije zemlji sa 150 miliona stanovnika je zapravo samosankcionisanje. Izgibiti toliko trziste je velika glupost. Mislim da je dobra odluka sto nismo upali u tu “zamku”. Samo da placamo gas po punoj ceni imali bi stetu u milijardama evra i bas nikakvu korist od toga.

    • Pera

      00:10 // 15. 3. 2022.

      Gas po berzanskim cenama koje se pominju ne kupuje nijedan veliki potrošač, jer ozbiljni potrošači imaju dugogodišnje ugovore sa unapred utvrđenom maksimalnom vršnom potrošnjom i za te kupce je cena sa transportnim troškovima u rasponu 300-350$ za 1000 m3. Taj gas po cenama od 1000$ i više plaćaju mali industrijski potrošači. Toplane u Nemačkoj plaćaju gas i po 100$ jeftinije od toplana u Srbiji.

    • Nikola

      08:13 // 15. 3. 2022.

      Videćemo da li nismo upali u zamku posle izbora?

  • Владета Понош

    20:46 // 14. 3. 2022.

    Чуо сам да су Кинези открили могућност преноса гаса радиоталасима. АВ само да замоли свог брата Сиа и проблем решен!

    • Seljak

      21:29 // 14. 3. 2022.

      @Владета Понош - jel ko Ameri što šalju Englezima

    • Владета Понош

      22:06 // 14. 3. 2022.

      Отприлике.
      Само ће наш буде квалитетнији
      Маде ин ПРЦ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: