Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:06, 19. 1. 2018.

| Društvo

Evropska federacija novinara: Stanje loše, Vučić obećao da će braniti slobodu medija

Autor:J. A.Izvor:Insajder, Južne vesti
Mogens Bjeregord
Mogens Bjeregord kaže da je dobio obećanje od Vučića da će "sva nedelje da brani slobodu štampe"; foto: NUNS

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bjeregord je ukazao da rastu pritisci na medije u Srbiji i poručio da novinarima mora da se omogući da rade bez straha, a kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je obećao da će “bezuslovno” braniti slobodu medija. Vučić mu je rekao i da nikad ne odbija da ide na intervjue, što je propraćeno smehom okupljenih novinara i aplauzom.

Misija Evropske federacije novinara je u poseti Beogradu, a kako prenosi Insajder, nakon sastanka sa Vučićem i pojedinim ministrima, sa kojima je Bjeregord razgovarao o stanju u medijima, predsednik Srbije mu je obećao da će “svake nedelje braniti slobodu štampe”.

Ja sam mu na to rekao da to treba da se radi bezuslovno, a on je rekao da će biti bezuslovno - naveo je Bjeregord.

Predsednik Evropske federacije novinara je, kako piše Insajder, objasnio Vučiću i koliko je značajno da se sve strane uključe u debatu i da ne sme da se desi da ministri odbijaju da daju intervjue nekim medijima.

Vučić mi je rekao da nikad ne odbija da ide na intervjue - rekao je Bjeregord.

To je izazvalo smeh i aplauz okupljenih novinara, a Bjeregord je prokomentarisao da će novinari “najbolje da procene tu izjavu”.

Iako kaže da su razgovori bili uglavnom pozitivni, istakao je i da se mora videti šta se dešava u stvarnosti. Sa Vučićem je, kako kaže, imao dugu diskusiju, a osim toga, svoju posetu Srbiji iskoristio je i da svim medijima i institucijama da preporuke za ponašanje i odnos prema medijima.

Bjeregord je istakao da “svi napadi na novinare treba da budu osuđeni od strane najviših zvaničnika”, a kada je reč o medijskoj strategiji, predložio je da se organizuju javne konsultacije širom zemlje. Govorio je i o socijalnoj pravdi, za koju je neophodno da postoji dijalog, a rekao je i da bi vreme koje novinari čekaju za pristup informacijama od javnog značaja trebalo da bude kraće i podržao je novinare koji se bave istraživanjem onih koji su na vlasti.


Vučić: Svako ima pravo da piše šta hoće, ali nikome neću oduzeti pravo na odgovor

Kako se navodi u saopštenju predsednika Vučića, on je rekao da je svestan da atmosfera i stanje u kome mediji rade mora da se poboljša, ali i da je potrebno da se poštuju medijski kodeksi.

Naglasio je i da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori šta hoće, ali tako da svi imaju pravo na to da odgovore.

Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor - istakao je srpski predsednik.

U saopštenju se navodi i da je Vučić “na konkretan način odgovorio na sve primedbe” i rekao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Audicija

    15:14 // 21. 1. 2018.

    Covek je odrzao obecanje. Sta vise treba da vidimo i da znamo. Kad bi sve zavisilo samo od njega i novinara koji rade onako kako im se kaze.

  • Ernest H.

    12:30 // 21. 1. 2018.

    Drug Tito je rekao studenti su u pravu.(Film Varljivo leto 68 i posle 50 godina je i dalje aktuelan)

  • Овца за шишање

    08:50 // 21. 1. 2018.

    Мали Вук, тј. вучић, обећао да ће сачувати овчице!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: