Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 28. 9. 2019.

| Društvo

Vučić obećao zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra
Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra; foto: Lj. F.

Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić ekološkim aktivistima na današnjem sastanku. Predsednik je najavio i dolazak i Rakitu u Temsku.

Iz zgrade Predsedništva Srbije zadovoljni su izašli aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine nakon razgovora oči u oči sa predsednikom Srbije, ministrom energetike Aleksandrom Antićem i predstavnicima Ministarstva građevinarstva.

Aleksandar Panić kaže da je lično zadovoljan ishodom sastanka, ali da se mora nastaviti sa aktivnostima na terenu.

Predsednik će predložiti da se u zaštićenim područjima zabrani gradnja mini-hidroelektrana. Tu svakako spada Stara planina. Da će se u ostalim slučajevima, a to su nezaštićena područja, izvrši dodatni nadzor kako bi se proverile sve dozvole. Formiraće se komisija da obiđe sve lokacije izgrađenih mini-hidroelektrana - kaže Panić.

Posebna tema sastanka bilo je stanje u selu Rakita gde je bilo najviše problema sa gradnjom vodozahvata za MHE, a koja je postala simbol pobude lokalnog stanovništva.

Dobili smo obećanje da će predsednik posetiti Temsku i Rakitu, kao mesto o kome smo najviše pričali i akutnoj situaciji u tom selu. Ministarstvo građevine će poslati inspekciju u Rakiti kako bi proverili na koji način se gradilo tamo - kaže Panić.

Još jedan od učesnika sastanka, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, ocenio je razgovor kao vrlo uspešan

Predsednik Aleksandar Vučić će što pre Vladi Srbije predložiti da se donese zabrana gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima, po čemu bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto i to bi zaista bio jedan veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje - kaže Ristić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je, prenosi N1, da je razgovor bio konstruktivan, iskren i da se u razmeni argumenata došlo do zajedničkih tačaka.

Mi čvrsto stojimo da hidropotencijali treba da se stave u funkciju proizvodnje električne energije, hidropotencijal je značaj u energiji, a takva hidroenergija ima najmanji negativan uticaj na klimatske promene u odnosu na sve ostale vidove energije - rekao je Antić.

Pritome, mora se voditi računa o zaštiti prirode, dodao je Antić, ali ako se MHE grade u skladu sa pozitivnim propisima, imaju najmanji negativni uticaj na životnu sredinu.

Srbija ukoliko zabarani izgradnju MHE u zaštićenim zonama biće prva zemlja u Evropi koja je tako nešto učinila. Mi skromno koristimo svoje hidroopotencijale - dodao je ministar.

On je najavio i da će inspekcije izaći i proveriti sve što se događalo u pojedinim slučajevima, proveriti dokumentaciju i ispunjenje uslova koje su investitori dobili od nadležnih ministarstava i zavoda.

Podsetimo, pred sastanak sa Vučićem predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine rekli su da će tražiti zabranu gradnje mini-hidroelektrana na čitavom području Srbije.

Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, a podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Meštani sela i ekološki aktivisti iz Pirota i cele Srbije organizuju svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu kako bi sprečili početak radova.

Ranije, 2. septembra, izbio je požar u selu Topli Do i izgorela je kuća 35-godišnjeg meštanina, u kojoj je bio smešten investitor mini-hidroelektrane. Situacija u selu Topli Do je uzavrela nakon posete investitora - došlo do verbalnog sukoba između njega i meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Prilikom boravka u selu, Josić se nalazio u kući koja je sada izgorela, odakle je, uz asistenciju policije, napustio selo, ali je najavio početak radova i pored protivljenja lokalnog stanovništva.

Na sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada. U vreme održavanja skupštinske sednice građani Pirota okupili su se ispred zgrade Gradske uprave na još jednom protestu protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • p.p

    12:56 // 30. 9. 2019.

    e ako je vucic reko onda dobro... jaaaooo pa zar se ne pita narod bre oni su tu zbog naroda ili su to malo zaboravili a!!!!!!?????

  • Surduličanin

    10:37 // 30. 9. 2019.

    Daj Bože da se ostvari najvljeno jer sam veliki skeptik kad je Vučić i kompanija u pitanju. Antić mora da brani graditelje MH centrala jer njegov kompanjon Tončev gradi kod Surdulice. Ovo mi miriše na zamajavanje dok ne prodju izbori i ne nadje rešenje kako da se prevari narod.

  • Graje

    14:38 // 29. 9. 2019.

    Tako i treba, ako će to da ugrožava potencijal reka, i ako će da uništi reke. Trebali su mlinove oji proizvode struju, najobičniji drveni točak koji će da proizvodi szruju za domaćinstvo, ili više nasilja, a neće ugrožavati životnu sredinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: