Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 30. 7. 2020.

| Društvo

Vučić opet o niškoj brzoj pruzi i kanalizaciji, ministarka Mihajlović najavila radove za sledeću godinu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Pruga Niš
Brze pruge Srbije; Foto: JV/V. Milić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je ponovio da će pruga Beograd - Niš biti modernizovana i da će se vozovi kretati i 200 km/h. Ministarka saobraćaja Zorana MIhajlović iznela je i nove detalje - radovi počinju naredne godine, radiće Kinezi, a ukupno će koštati 2 milijarde evra.

Pokazujući na mapi železnički saobraćaj u Srbiji, predsednik se ispravio i rekao da će biti rekonstruisana i duža deonica nego što je ranije najavio na svom Instagram profilu.

Ja sam skratio nešto pa sam govorio o 204, reč je o 240 kilometara, ali bi pruga bila od 200 km/h. Tačno do sat i po bismo putovali do Niša. Ako brzo završimo potpisivanje ugovora, verujem da možemo da obezbedimo izgradnju kompletne brze pruge Beograd - Niš do kraja 2023. godine, što bi bio fantastičan uspeh. - rekao je Vučić.

Mihajlovićeva je bila prisutna na konferenciji na kojoj je Vučić najavljivao projekte iz njene oblasti, ali je govorio samo on. Ona je ranije na TV Hepi rekla da su partneri na izgradnji pruge već poznati, ali ne i kako su i zašto baš oni dobili posao.

U pitanju je investicija procenjene vrednosti od dve milijarde evra, radićemo je sa kineskim partnerima koji imaju puno iskustva na ovakvim projektima. Ovde nije reč samo o povezivanju gradova, već o regionalnom povezivanju, jer nema važnijeg magistralnog koridora od Koridor 10. - rekla je ministarka.

vucic Vučić pokazivao puteve na mapi; foto: printscreenOna je rekla i da će sledeće godine biti završena deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, a da će započeti gradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Vučić je govorio i o izgradnji pruge od Niša do Preševa, ali tu, čini se, neće biti angažovani Kinezi.

Ući ćemo sa evropskim partenrima, ali i ruskim, u razgovore oko Niš - Preševo jer za nas je od izuzetnog značaja da imamo kompletnu prugu sa Severnom Makedonijom. Da li će dole biti brzina 120 ili 160 km/h, to e stručnjaci da procene, zbog Grdeličke klisure. Imamo za 3 sata kraći put do Grčke nego što je to kroz Rumuniju i Bugarsku i to bi za naš kargo saobraćaj značilo da dobije ogroman posao i to bi ekonomski ojačalo našu zemlju - rekao je Vučić.

Ponovio je da će se u Nišu raditi kanalizacija, gde je potrebno najviše kilometara mreže, i da će biti završena do kraja 2021. godine. Za tada je najavljen i završetak fabrike za preradu otpadnih voda.


Najavljeni i putevi u Topličkom okrugu

Meštani sela Kruševica kod Prokuplja, kako sam kaže, pisali su predsedniku Vučiću, a on im je obećao put.

Dobio sam pismo meštana Kruševic, pa ćemo gledati da im te probleme rešimo što pre. Svi su seljani potpisali, svi meštani. Dobri domaćini. - kaže Vučić.

Pomoć će stići kako je najavio, u paketu investicija u lokalne i regionalne puteve za šta je planirano “4 ili 5 miljardi dinara”.

Takođe, najavljeni su i radovi na auto-puti do Pločnika, koji će kasnije voditi do Merdara i biće deo koridora koji bi trebalo preko Kosova da vodi do Drača u Albaniji.

Radimo konačno odobren kredit Evropske investicione banke po najpovoljnijim uslovima. Borićemo se za još poklona od EU i to je za put Niš - Pločnik - Merdare. Važno za našu celu Toplicu, važno za Prokuplje, važno za Kuršumliju, ali važno i za Blace i Žitorađu. Važno i za Merošinu, za Doljevac i sve opštine tu u Nišavskom i Topličkom regionu i naš narod na Kosovu i Metohiji. - rekao je Vučić.

Podsetimo, neke od ovih investicija Vučić je nedavno najavio i na svom Instagram profilu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    15:17 // 31. 7. 2020.

    Posto su ove predizborne aktinosti za 2022, znamo da ce samo "kamen temeljac" da se pusti. Verovacu tek kada kupi i "plavi voz", jer sa tako "brzom prugom" bili bi bez veze da se vozi autom ili helokopterom

  • branislav

    23:09 // 30. 7. 2020.

    1957.e je neko u komitetu niša rekao da prugu treba izmestiti iz grada a još uvek kroz palilulu nišku prolaze cisterne sa raznim kiselinama.A verujem da će do 2057.e to biti uradjeno jer će se gradjani odseliti za boograd prugom pa će uklanjanje nepotrebnog grada biti završnica ove priče.

    • Prike

      11:09 // 31. 7. 2020.

      Najnadahnutiji vizionarski komentar do sada.

  • Otpor

    21:55 // 30. 7. 2020.

    Nista bez "Zorke koridorke", za 100 godine sticicemo Japan :) Nego sta bi sa mitom i kafanskim zivotom nase drage Zorke i njenim muzem? SNS oprao sve?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: