Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 21. 11. 2016.

| Društvo

Vučić "ostvaruje Bizmarkov san" gradeći put od Niša prema Bugarskoj

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
auto put niš - bugarska
I Bizmark je sanjao o ovome; foto: Vanja Keser

Nezavršeni deo Koridora 10 od Niša ka Bugarskoj, od Proseka do Bancareva, premijer Aleksandar Vučić obišao je sa članovima Mađarske Vlade i novinarima, i zaključio da je i čuveni nemački kancelar Oto Von Bizmark sanjao takav put.

Deonica Prosek-Bancarevo važna je, navodi Vučić, zbog toga što se na neki način njome zaobilazi Sićevačka klisura. To je, tvrdi, bila težnja i nemačkog vojvode i kancelara Bizmarka.

Čak je i Bizmark u 19. veku sanjao je da ima mnogo bolji prolaz kroz Sićevo-Goč. On je to izgovorio pre 150 godina, a mi sada gradimo takav put - kazao je Vučić.

Kako kaže premijer, zbog brdsko-planinskog terena, bilo je teško izgraditi ovu deonicu. Međutim, to će se isplatiti, kaže on, jer će ovaj auto-put  znatno skratiti vreme putovanja do bugarske granice.

Ne samo što ćemo brže putovati, već ćemo imati i mnogo bezbednije puteve, a značajno će biti povećan i promet vozila - rekao je premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je ono što je video.

Izgleda mi kao veoma dobar auto-put - rekao je Orban.

Na potezu istočnog kraka Koridora 10 Prosek-Bancarevo ima 5 tunela i 11 mostova. Ovaj auto-put, kako kažu u Koridorima Srbije, polazi od prethodno izgrađenog auto-puta sa prostora iza sela Malča, skreće na jugoistok, prelazi preko pruge Niš-Dimitrovgrad, pa preko Jelašnice do Bancareva.


“Svi će putevi voditi u Niš”

Kada se izgrade svi planirani auto-putevi, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić, Niš će postati prava raskrnica puteva.

Ovaj grad biće tačka spajanja Istanbula, Sofije, Skoplja, Tesalonikija, kao i Prištine i Tirane - navodi premijer.

vučić i orban na autoputu "Svi putevi će voditi u Niš"; foto: Vanja KeserPošto svi radovi budu završeni, ističe Vučić, svi putevi Jugoistočne Evrope vodiće u Niš.

Kako kažu u Koridorima Srbije, ne mogu da preciziraju kada će tačno istočni krak Koridora 10, na potezu Prosek-Bancarevo biti otvoren, ali ističu da će biti završen u toku naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • daxmax

    11:09 // 22. 11. 2016.

    Bizmarku, narod nema hleb da jede a kamoli da se vozi bizmarkovim putevima ...i molim Vas nemojte vise da dolazite u Nis dosta je bilo vise stete nego koristi...

  • Milan

    10:55 // 22. 11. 2016.

    Pre 2 nedelje sa društvom odlazak u Sofiju na ručak se pretvorio u noćnu moru. Dođemo do Bele Palanke i lep znak za izlazak na auto put - aj da probamo novi auto put. Kad ono, đavola. Desna traka potpuno zatvorena, na sred leve trake dve žute linije i barijere. Iza dva šlepera i jednog autobusa (koji je uredno stajao na sred puta da primi putnike) put Bela Palanka - Dimitrovgrad sat i 40. Užas!

  • Miljan

    09:17 // 22. 11. 2016.

    Deonica auto puta ka Bugarskoj puštena u saobraćaj 30.12.2015 bez habajućeg sloja koji treba da bude postavljen u maju 2016. godine i potpuno je uništena i zatvorena za saobraćaj.Dnevno ovom deonicom prosečno prođe oko 1000 teškaša te je svakom laiku ishod bio jasan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: