Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 23. 1. 2020.

| Društvo

Vučić predložen za gradsku nagradu Vranja, oblast umetnost

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Vučić
Najviše gradsko priznanje za umetnost mogo bi da dobije Vučić; foto: A. K.

Specijalno priznanje "31. januar" koje se u Vranju dodeljuje povodom Dana grada, mogao bi da dobije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što ga je u oblasti umetnosti predložila Komisija za mandatno-imunitetska pitanja. I dok književnici i profesori ovu odluku vide kao političko poltronstvo i degradiranje umetnosti, u Komisiji ne odgovaraju zašto je Vučić predložen za gradsko priznanje.

Osim titule i diplome, nagrada sadrži i novčani deo od 100.000 dinara, a Vučić bi trebalo da bude nagrađen za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnji nove zgrade vranjskog Pozorišta.

Ipak, kako su došli na ideju da priznanje dodele Vučiću, koji su kriterijumi koje dobitnik treba da ispuni za ovo priznanje i koliko ima predloženih kandidata, iz Komisije nisu odgovarali.

Konačnu odluku o dobitnicima doneće odbornici na narednoj sednici Skupštine zakazanoj za 24. januar.


Stručnjaci: Degradiranje umetnosti i obesmišljavanje nagrade

Da je predlog da se Vučiću dodeli gradsko priznanje u oblasti kulture samo političko poltronstvo i da se time obesmišljava nagrada, smatraju književnici i profesori.

Miroslav Cera Mihailović, pesnik za odrasle i decu, osnivač “Borine nedelje” u Vranju, urednik Književne zajednice "Borisav Stanković", član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva i saradnik Matice srpske, kaže za Južne vesti da je u Vranju suspendovano sve što bi se moglo nazvati kulturom.

Svaka aktuelna lokalna vlast kao da se utrkuje sa prethodnom u satiranju istinskih kulturnih vrednosti. Konkursi za projekte u kulturi svode se na rad cenzorskih makaza stranačkih komisija koje, po pravilu, odobravaju sredstva samo za najtrivijalnije projekte politički podobnih autora. Ključnim institucijama od nacionalnog interesa ne samo da se onemogućuje rad, već im se osporava i pravo na postojanje. Jasno je da u atmosferi kulturne samookupacije jedne partitokratske države ni nagrade ne mogu biti izuzete iz vladajućeg trenda. Ovo je samo još jedan u nizu primera njihove potpune devalvacije i obesmišljavanja - kaže Mihailović.

Zoran Dimić, profesor na departmanu za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nišu i aktivni učesnik u kulturnom životu Vranja i juga Srbije, smatra da je dodela priznanja nekome ko ne stvara na teritoriji grada neprihvatljiva i da predstavlja političko poltronstvo.

Nagrade pre svega treba dodeliti ljudima koji stvaraju na lokalu u bilo kojoj sferi. To je duboko suprotno prirodi te nagrade da se ona dodeljuje nekome ko ne stvara na teritoriji grada, pa je sa te strane neprihvatljivo. U Vranju ima puno ljudi koji imaju iza sebe ozbiljan rad. A druga stvar je što je to jedno političko poltronstvo, da svaki grad u Srbiji dodeljuje nagradu predsedniku Republike. Posebna tema je kako se kod nas tretira kultura na raznim nivoima, kada je u pitanju finansiranje i status umetnika - kaže Dimić.

Da je ovakva odluka uvreda za Vranjance, smatra i Nela Dimitrijević, profesor srpskog jezika i književnosti i kaže da nema umetnosti u tome koliko je novca neko izdvojio za rekonstrukciju Pozorišta.

Nije taj neko iz svog džepa izdvojio sredstva već iz budžeta koji čine pare građana. Još je licemernije u svemu što nagrada sa sobom nosi i novčani iznos, to meni liči na reket - sredstva su uplaćena, ajde sad da vratimo deo. Nije izgradnja Pozorišta razvoj umetnosti i kulture, to je ipak samo zgrada. Pozorište ne čini zgrada, glumcima treba odati priznanje - zaključuje Dimitrijevićeva.

Podsetimo, Vučićevo ime u poslednje vreme sve se češće nalazi u oblasti kulture, a zbog pokroviteljstva na niškom pozorišnom festivalu Teatar na raskršću reditelji su otkazivali rad na predstavama jer je to, prema njihovim rečima, nedopustivo za sve one koji se ozbiljno bave kulturom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    19:08 // 24. 1. 2020.

    Баш би волео да видим дал ће има образ да узме ту "награду". Дал ће дође у Врање ил ће тражи да му пошаљу на кућну адресу?

  • Ljuba

    10:11 // 24. 1. 2020.

    Zlatna malina za gospodina.Bez konkurencije..

  • Miško

    09:35 // 24. 1. 2020.

    Vranjanci, imate li oči ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: