Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 27. 7. 2021.

| Društvo

Vučić predložio po 5.000 evra za svako rođeno dete, iz Udruženja mama kažu da novac često nije presudan

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
sve manji broj beba
Predsednik predložio jednokratnu pomoć od 5000 evra za svako novorođenče; Foto: Lj. M.

Nakon najave presednika Srbije Aleksanda Vučića, da će se u narednom periodu raditi na izmeni zakona što ima za cilj podsticaj rađanja dece i podršku porodiljama, na njegov predlog, u iznosu od 5.000 evra, oglasilo se Udruženje "Mame su zakon", iz koga kažu da se nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na televiziji Pink, izjavio je da je dobio predloge od ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića da se krene sa izmenama zakona. Izmena će po rečima predsednika imati cilj da se trudnicama i porodiljama olakšaju mnoge stvari. Ovo se, kako je naveo, odnosi i na značajna uvećanja iznosna za decu i rađanje, što bi se odnosilo ne samo na prvo, već za svako dete.

Tako da ćemo da donesemo takve mere da ćemo biti među najjačim zemljama u Evropi po stopama simulacije rađanja i svih drugih prava dakle i dodatnih prava za van telesnu oplodnju da se podigne sa 39 god na 42 ako već nije, da se podigne i više, da se vidi da mi napavimo sve što možemo da motivišemo ljude, posebno u manjim sredinima, na rađanje dece, gde je to moguće - naveo je predsednik.

On je naveo da je njegov predlog bio da se davanja za svako rođeno dete uvećaju na 5.000 evra, što je navelo Udruženje mame su zakon da se tim povodom oglase, jer kako kažu očekuju da će podrška koju će predsednik inicirati biti osmišljena tako da je porodilje dobijaju prema nekim skalama i kriterijumima.

Iskreno se nadamo da će se ovaj put, ako do ovakve podrške uopšte i dođe, ići u veću korist porodica koje čekaju svoje prvo ili drugo dete jer se do sada, nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu - kažu iz Udruženja.

Ovo se, objašnjavaju, vidi ne samo u našoj zemlji već i u državama koje izdvajaju mnogo veći procenat BDP-a i navode primer Mađarske, gde uprkos ogromnim izdvajanjima i povlasticama za višečlane porodice, ne dolazi do značajnijeg povećanja nataliteta.

Zaključuju da država očigledno ima dovoljno novca za bolje izmene pronatalitetnih politika i mera u okviru Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i podsećaju na njihove ranije predloge koje se tiču izmena načina obračuna naknade tokom čitavog perioda odsustva sa posla nakon rođenja deteta.

Ne samo tokom porodiljskog, već i tokom perioda nege deteta tako da nijedna majka u Srbiji više nikad ne dobije naknadu manju od republičkog minimalca, da se preduzetnice ne osećaju kao građanke drugog reda kada se odluče na to da rađaju decu, tj. nove poreske obveznike - kažu iz Udurženja.

Ukoliko dođe do izmene Zakona, iz Udruženja apeluju na državu da se seti i onih porodica koje imaju više od četvoro dece i da se konačno broj meseci koji ulaze u obračun naknade smanji sa 18 na 12 meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    12:11 // 2. 2. 2023.

    Dali je usvojen zakon ? Kako se prijaviti

  • Grasijela banjas

    10:25 // 29. 9. 2022.

    Kako da se prijavim za 5000 hilj. Eu moja beba rodjena 21 08. 2022

  • Merita katunari

    00:41 // 7. 3. 2022.

    Kako da se prijavim za taj novac sto daju za svako dete 5000 evra.moja beba je rodjena 12.09
    2021.god

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: