Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:58, 15. 3. 2020.

| Društvo

Proglašeno vanredno stanje na teritoriji Srbije zbog korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
aleksandar vucic
Stupa na snagu odmah; Foto: V. Keser

Vanredno stanje proglasio je zbog virusa korona predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odluka stupa na snagu odmah - to znači da škole, vrtići i fakulteti neće raditi, bolnice će čuvati Vojska, a ko prekrši naredbu da bude u karantinu dobiće kaznu zatvora i do tri godine. Vučić je rečima "zatvara se život da bismo sačuvali život" objasnio zašto je doneta najstroža mera u borbi protiv korone.

Predsednik je ozvaničio ono što su građani isčekivali tokom dana - u Srbiji je proglašeno vanredno stanje, što znači najteže mere.

Deca najverovatnije do kraja školske godine neće ići u školu, rekao je Vučić, a biće zatvoreni i vrtići i fakulteti, nema sporta, treninga i teretana. Lokalne samouprave treba da ograniče rad restorana i kafana tako da radno vreme bude kraće i da se njihov rad više bazira na dostavi hrane.

Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog protivnika, kog naša zemlja mora da pobedi. Zatvara se život da bismo sačuvali život - rekao je Vučić.

Biće i kažnjavanja ukoliko oni kojima je naloženo da budu u kućnoj izolaciji šetaju gradom, a Vučić je rekao da će o tome voditi računa policija i da oni koji ne poštuju izolaciju mogu da dobiju i do 3 godine zatvora. Vučić je naveo i da će vojnici čuvati bolnice, a da je od predsednika Kine, garantujući mu vekovno prijaljestvo, tražio pomoć, ali i da pošalje lekare u Srbiju, jer su naši već umorni.

Stranim državljanima je poručio da ne dolaze, ali i Srbima koji žive u inostranstvu, dok Kineze moli da dođu i pomognu, jer je Evropka unija zabranila izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu u EU, što ga je prilično naljutilo.

Kad su im trebale srpske pare tražili su i da se menjaju tenderi da oni dobiju, a sada kada je teško ne pomažu ni srpske pare. Verujem da je jedina zemlja koja može da nam pomogne Kina, a ja ću znati da im se zahvalim. Kupili smo 5 miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo 10 dana, stići će uskoro, nabavaljuje se respiratori od Kine i “polu-crno” dodatni respiratori koji stižu u sredu, ali neću da kažem odakle pa i da me streljate - dodao je Vučić.

Više puta je zamolio starije, za koje kaže da su "meta ovog žestokog napada" i zbog kojih je i proglašeno vanredno stanje, da ne izlaze iz kuće, obećao je da će imati pomoć i za šetanje ljubimaca, a mlade da ne idu kod svojih roditelja ili baka i deka.

Detaljne mere biće poznate nakon vanredne sednice Vlade, ali je Vučić rekao da će se menjati iz dana u dan i jedna od mogućnosti je i da se zabrani kretanje unutar Srbije, posebno u Beograd u kome je najviše zaraženih, ali i u Niš koji je drugi po broju obolelih.

Poručio je građanima da što disciplinovaniji budu veća je mogućnost da se sačuvaju životi starijih.

Molim vas dragi penzioneri kao boga, sve ovo što radimo, radimo samo zbog vas, samo ostanite kod kuće - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da u Srbiji ima 48 zaraženih koronom, dvoje pacijenata je na respiratorima i u teškom stanju, a ostali su stabilno.

Podsetimo, u Nišu ima šestoro obolelih koji su na Infektivnoj klinici, a i pored apela da građani ne prave zalihe tokom dana su u nekim marketima rafovi opet bili prazni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zora joksimovic

    18:45 // 21. 3. 2020.

    Neka vas treba pozatvarati u karantene ako se sami neznate vladati pozdrav

  • Zora joksimovic

    18:42 // 21. 3. 2020.

    Gospodine presjedjice svaka vam cast ja bi vas ordenovala
    I proglasila za presjednika za ceo zivot ja vas slusam svaki dan vase reci su vise nego idealne takog presednika nema svaka zemlja nije Gospodin Seselj reko da ste vi naj intelegentniji covek u srbiji
    Puno pozdrava nastavite Gospodine presjednice tako i dalje pozdrav zora joksimovic iz grada Bonna

  • Zeljko Nikola

    18:43 // 17. 3. 2020.

    Po kom zakonu mene može neko zatvoriti u karantin evo ja imam problema sa ambroziom i oči su mi crvene kijam kašljem itd i šta treba neko da me zatvori medju hiljade bolesnih ja mislim da svaki gradjanin ima pravo da se sam kontroliše i da se leči gde on želi kao i gospodin Vučić a ne da nas neko zatvara kao stoku da se zarazimo i ako nismo bolesni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: