Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 17. 10. 2017.

| Društvo

Vučić stao uz novinare, pošto im je BIA zabranila izveštavanje sa svečanosti

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Aleksandar Vučić
Vučić otkazao učešće jer nekim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju; ilustracija; foto: Vanja Keser

Zato što nekoliko novinara nije moglo da prisustvuje današnjoj svečanosti koju je organizovala BIA, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkazao učešće i stao uz novinare. Osim ovog gesta, on je poručio i da “pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno”.

Novinarima Vesni Radojević i Dušanu Teleskoviću je danas zabranjeno da izveštavaju sa manifestacije povodom obeležavanja dana Bezbednosno-informativne agencije, na kojoj su bili predstavnici najvišeg državnog vrha.

Kako su napisali na Tviteru, njima je bez objašnjenja rečeno da ne mogu da prisustvuju manifestaciji, jer “nema bezbednosnih uslova” za to.

Vučić je zbog toga otkazao učešće, kako kažu u predsedništvu, a osim toga zahteva od državnih organa da poštuju i garantuju slobode i prava svih građana, “bez obzira na njihovu političku orjentaciju”.

Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja - poručuje Vučić.

Transparentnost i otvorenost u radu, istakao je Vučić, moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.

Podsetimo, nakon nedavnog gašenja nedeljnika Vranjske, zbog čega je njihov urednik štrajkovao glađu, ali i gušenja medijskih sloboda, grupa od 27 medija i nevladinih organizacija pokrenula je borbu za slobodu medija, a objavljen je i Proglas.

Oglasili su se i Evropski parlamentarci, predstavnici Evropske komisije i drugih institucija u Briselu, a osim zabrinutosti za medijske (ne)slobode u Srbiji, najavili su i da će reagovati zbog sve većih pritisaka na medije, ugrožavanja slobode govora i nepoštovanja demokratskih procedura.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    17:19 // 18. 10. 2017.

    Poverovacu u ove tvrdnje da stiti novinare, ako zatrazi ODGOVORNOST onih koji nisu dali odobrenje novinarima

  • Dobronamerni

    16:15 // 18. 10. 2017.

    Ovako nesto se ne moze zamisliti u bilo kojoj drugoj zemlji da predsednik odbije da ode na obelezavanje godisnjice Sluzbe drzavne bezbednosti u ovom slucaju BIA -e, iz ovako banalnog razloga. Ovo su decje bolesti jedne neozbiljne, zemlje koja zeli napredak i bolju buducnost svojoj deci.

  • ***

    14:24 // 18. 10. 2017.

    Brodvej kuka za ovim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: