Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 26. 4. 2018.

| Društvo

Vučić tvrdi novinari bezbedni, izveštaj Reportera bez granica kaže drugačije

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
vučić
Vučić: I meni prete; foto: Vanja Keser

Iako je na listi medijskih sloboda i bezbednosti novinara, prema izveštaju Reportera bez granica, Srbija u odnosu na prošlu godinu pala za čak 10 mesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je to kao politikanstvo. Vučić je obraćajući se u Nišu, dodao i da je siguran da se svi novinari osećaju bezbedno, uz opasku da i njemu prete na društvenim mrežama.

Prorežimski mediji, zastrašivanje novinara, etiketiranje, samo su neki od instrumenata predsednika Vučića, kako se navodi u izveštaju Reportera bez granice, zbog kojih je u odnosu na 2017. godinu, Srbija pala za 10 mesta na listi medijskih sloboda.

Ovakav drastičan pad, u Evropi se još beleži kod Čeha, Slovaka i Maltežana.

Situacija se pogoršala otkako je Aleksandar Vučić izabran za predsednika 2017. godine. On koristi prorežimske medije za zastrašivanje novinara, koji se optužuju da su izdajnici i “strani špijuni” - navodi se u izveštaju.

Međutim, Vučić smatra da novinari misle da su bezbedni. Izveštaj Reportera bez granica smatra neutemeljenim i za njega veruje da je deo nečije političke kampanje.

Ja samo želim da vam kažem da mislim da ne mislite da se vi osećate nebezbedno i ne vidim da je bilo ko imao ozbiljan problem. Ali interesantno je da govore (Reporteri bez granica) o predsedniku Aleksandru Vučiću, koji nema nikakve nadležnosti. To su reči političke kampanje. Ali neka ostave tu političku kampanju - rekao je Vučić.


“Pa i meni prete na društvenim mrežama”

Pojedini novinari su se požalili i na pretnje na društvenim mrežama, na šta je predsednik Vučić ponovo “poterao vodu na svoju vodenicu”, rekavši da i njemu prete i da je to sloboda izražavanja.

Mene na društvenim mrežama razipinju svakodnevno. Psuju mi i oca i majku i da treba da me zakolju. Govore da krvlju treba da se operu moja deca, ukoliko budem hteo da branim Kosovo i to svi dobro znaju. Šta mi da radimo sa društvenim mrežama? Da zabranimo ljudima da pišu šta hoće? - zapitao je Vučić.

Dodao je i da nije nadležan za bezbednost novinara, ali da je voljan da o toj temi razgovara sa kim god treba, da bi stanje eventualno popravilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    17:59 // 26. 4. 2018.

    Медији су медији, уколико репортери без граница праве ибјективну оцену рада медија у некој земаи, онда морају то радити професионално. Израз "прорежимски медији" није израз некога ко је неутралан, већ да је за такво истраживање добио паре од друге стране.

  • Smuk

    14:41 // 26. 4. 2018.

    Ja verujem "predsedniku" - kada cuti !

  • bata

    13:19 // 26. 4. 2018.

    Kao sto i sam Vucic kaze, predsednik po zakonu i ustavu zaista nema nikakva ovlascenja. Pitam se onda zasto se Vucic bavi niskim aerodromom, pregovara sa stranim firmama, odlucuje kome ce da se daju pare a kome da se uzmu?!
    Odgovor je jednostavan - Vucic sve ovo radi MIMO ZAKONA.
    Zato i pise u EU izvestaju da je Srbija ZAROBLJENA drzava a on se poistovecuje sa Milom Djukanovicem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: